Hoe wakker je interesse voor boekjes aan bij kinderen?

dossier Wil je je peuter (1.5 - 3 jaar) graag een boek aanbieden? Ben je soms terughoudend uit vrees voor brokken? Met deze vier vuistregels van onze experte Tine Seghers, logopediste en orthopedagoge, lukt het wel.

Kies de juiste boeken

Kies boeken geschikt voor de leeftijd. Voor peuters zijn dit onder meer karton-boeken of prentenboeken met herkenbare situaties. Kan je nu niet naar de bibliotheek? Geen nood, je hebt vast wel ergens blaadjes met prenten op in huis. Denk aan reclamefolders, speelgoedcatalogus, heen-en-weerschriftje… Blader er samen met je kind door en ga in op zijn interesses. Of wat dacht je van een prentenboek met je peuter als hoofdrol? Trek enkele foto’s van dagelijkse handelingen, bijvoorbeeld pyjama uitdoen, ontbijten, spelletje spelen, … Druk de foto’s af, niet ze aan elkaar en… je hebt een boekje!

Reik je peuter boeken aan

Zorg ervoor dat de boeken zichtbaar en bereikbaar opgesteld staan. Presenteer ze als evenwaardig aan speelgoed. Eén boekje onderaan de speelgoedkast is dus niet zo'n goed idee. Probeer ook te variëren in het aanbod. Deel het aantal boekjes dat je thuis hebt in 2 (of meer) en leg de helft van je boekjes opzij. Wissel elke maand. Zo houd je het verrassend voor je kind.

Geef het goede voorbeeld

Lees zelf, zien lezen doet lezen. Kies de boeken die je zelf interessant vindt. Dat hoeven geen kanjers van romans te zijn, een tijdschrift lezen is ook goed. Een peuter die anderen ziet lezen, is zelf meer geïnteresseerd om een boek vast te nemen. Peuters imiteren immers graag. Let wel: lezen op je smartphone of tablet hoort hier niet bij!

Stel jezelf juiste verwachtingen

Een realistische verwachting is: 'mijn peuter ontdekt een boek'. Een boek lezen is best een complexe vaardigheid. Peuters moeten leren stilzitten, het boek in de juiste positie vastnemen, de bladzijden omslaan. Ze moeten ook interesse krijgen voor afbeeldingen. Het is belangrijk je verwachtingen in deze fase niet te hoog te stellen. Boeken met een complexe verhaallijn zijn nog niet aan de orde. Een verhaallijn kunnen volgen start typisch pas rond de kleuterperiode. Bekijk eerst aan welke stap je peuter toe is. Een blad vasthouden is al een goed begin. Houdt je peuter een boek ondersteboven vast? Verbeter hem of haar niet meteen. Laat hem ontdekken wat je met die rare verzameling van blaadjes allemaal kan doen. Nood aan voorleestips voor baby's en peuters? Die vind je hier. https://vimeo.com/showcase/5583959/video/292721159 Lees ook: Lezen met baby's en peuters: enkele voorleestips en boekentips Hoe ga je best om met woede-uitbarstingen, huil- en driftbuien bij je kind? Me-time voor je peuter: Zo creëer je een rustplekje Taalontwikkeling: van babybrabbels tot volzinnen Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram