Beschermt kinderdagverblijf kinderen tegen buikgriep?

123-kind-spelen-creche-170-10.jpg

nieuws Kinderen die tijdens het eerste levensjaar naar een kinderdagverblijf gaan, hebben vaker acute buikgriep (gastro-enteritis) in vergelijking met leeftijdsgenootjes die niet naar de opvang gaan. Maar vanaf de leeftijd van drie jaar zien we het omgekeerde: dan hebben kinderen op het kinderdagverblijf minder buikgriep dan kinderen die thuis blijven.

Dat blijkt uit onderzoek aan het UMC Utrecht bij ruim 2.000 kinderen die vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 jaar werden opgevolgd. Iets meer dan de helft daarvan was tijdens het eerste jaar op het kinderdagverblijf. Het onderzoek verscheen in het vakblad Pediatrics.
Dit suggereert dat het kinderdagverblijf zorgt voor een vroege infectie waarna de kinderen meer beschermd zijn voor de periode erna. Mogelijk zet het beschermende effect van vroege acute buikgriep zich ook door na het zesde levensjaar, maar dat moet nog verder onderzocht worden.

Laatst bijgewerkt: mei 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram