Video’s tegen medisch nepnieuws

Laatst bijgewerkt: juli 2018
logo-inst-verantw-medicgebruik-07-18.jpg

nieuws

Het Nederlandse Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) bindt de strijd aan met online nepnieuws over medische onderwerpen. In korte video’s wordt telkens één medische claim aangekaart. 

IVM stelt dat door de sociale media de verspreiding van fakenieuws en nepberichten razendsnel gaat. ‘Iedereen kan tegenwoordig content plaatsen op het internet. Daardoor lijken de grenzen tussen nieuws, nepnieuws en advertenties te vervagen. Ook over medische onderwerpen is veel onzin te lezen.’

In een korte video wordt op ludieke wijze een medische claim behandeld. Voor meer achtergrondinformatie kan men doorklikken naar de website van het IVM. Op deze manier draagt het IVM bij aan objectieve informatievoorziening op het internet zodat de consument over feitelijk juiste informatie kan beschikken. 
Het eerste filmpje van de serie ‘Delen of deleten’ gaat over het vermeende effect van cannabis op kanker. Dat is een actueel en beladen onderwerp, gezien de publieke discussie van de laatste weken in media en politiek. In een geanimeerde video boksen een wietplant en een kankercel tegen elkaar en krijgt de kijker snel informatie over wat cannabis wél kan doen. Eén ding is zeker: niet genezen. 

In het tweede filmpje wordt onderzocht of biosimilars even goed zijn als het originele medicijn.
Biologische geneesmiddelen worden gemaakt van levende organismen en voorgeschreven bij de behandeling van bijvoorbeeld reuma en kanker. Met biologische geneesmiddelen zijn het afgelopen decennium flinke stappen gemaakt in de gezondheidszorg. Ondertussen lopen de doorgaans zeer dure medicijnen op grote schaal uit patent. Hierdoor komen er goedkopere vervangers op de markt: biosimilars.

Een patiënt omzetten van vertrouwde en werkzame medicatie naar een biosimilar kan in de meeste gevallen vrij eenvoudig. Toch bestaat er maatschappelijke bezorgdheid. In een geanimeerd filmpje checkt het IVM of die bezorgdheid terecht is.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram