Is het gebruik van zoetstoffen kankerverwekkend?

123-zoetstof-canderel-suiker-07-19.png

nieuws

Nee, het gebruik van zoetstoffen verhoogt het risico op kanker niet. Zoetstoffen kunnen als suikervervanger helpen het gebruik van suiker te verminderen en zo mogelijk helpen overgewicht te voorkomen. Met een gezond gewicht is er minder risico op het krijgen van kanker dan bij overgewicht. Neem echter niet meer zoetstoffen dan de veilige dagelijkse hoeveelheid.

Zoetstoffen zijn te koop als tabletjes, druppels of poeders. Ze worden vaak als alternatief voor suiker gebruikt of aan voedingsmiddelen toegevoegd. Dit wordt gedaan omdat ze niet of nauwelijks calorieën leveren en tegelijkertijd wel 30 tot 500 keer zoeter kunnen zijn dan gewone kristalsuiker. Ook worden ze toegevoegd aan (light)dranken, snoepgoed, jam en diverse kant-en-klaar producten. Voorbeelden van zoetstoffen zijn sorbitol, sucralose, aspartaam en xylitol.

Zoetstoffen kunnen in normale hoeveelheden gebruikt worden zonder gevaar voor de gezondheid. Door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) is per zoetstof vastgesteld welke hoeveelheid er per dag veilig gebruikt kan worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een extra veiligheidsmarge omdat de gevoeligheid voor stoffen verschilt van persoon tot persoon.
Je kunt voor jezelf hier nagaan hoeveel je van een product mag nemen voor je over de aanvaardbare dagelijkse inname heen gaat.

Aspartaam is niet kankerverwekkend
Aspartaam is veelvuldig negatief in het nieuws geweest. Dit komt doordat onderzoek verkeerd werd geïnterpreteerd. Uit onderzoek bleek dat ratten die aspartaam kregen veel vaker hersentumoren kregen dan ratten die geen aspartaam kregen. Dit onderzoek is uitgebreid bekeken door de EFSA. De ratten bleken echter al ziek te zijn en er waren fouten gemaakt bij het analyseren van de gegevens.

Deze studie wordt dus niet langer meegenomen bij de beoordeling van aspartaam. De EFSA heeft al het bewijs rondom aspartaam nogmaals bekeken. De conclusie van de ESFA is dat een volwassene per dag tot 40 mg per kg lichaamsgewicht aspartaam kan gebruiken zonder een verhoogd risico te hebben op het ontwikkelen van kanker, dit is bij 70 kg lichaamsgewicht ongeveer 4,7 liter frisdrank.

Ook de andere zoetstoffen zijn uitgebreid onderzocht en veilig bevonden. Daarbij is het wel belangrijk om niet boven de aanvaardbare dagelijkse inname uit te komen.

Laatst bijgewerkt: juli 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram