Bloedtest detecteert kanker vier jaar voor symptomen opduiken

123-bloedafname-06-19.png

nieuws Een internationaal onderzoeksteam heeft de afgelopen dertien jaar gewerkt aan een bloedtest die veelvoorkomende kankersoorten opspoort, maar liefst vier jaar voor de eerste symptomen de kop opsteken. Dankzij zo’n vroege diagnose kan kankertherapie beter z’n werk doen en zijn tumoren makkelijker weg te snijden, wat de overlevingskansen aanzienlijk vergroot.

‘PanSeer’, zo heet de test, is ontwikkeld om kanker op te sporen in de maag, slokdarm, dikke darm, longen en lever. Bij de start van de studie in 2007 nam het onderzoeksteam bloedstalen van 123.000 gezonde Chinezen en dat deden ze in de tien daaropvolgende jaren geregeld opnieuw. PanSeer detecteerde kanker in 91% van de stalen van individuen die op dat moment asymptomatisch waren, maar bij wie één tot vier jaar later wél kanker werd vastgesteld. 

Lees ook: Populaire vorm van chemotherapie minder doeltreffend bij zwaarlijvige vrouwen

Ook andere kankersoorten

“We hebben vooraf een lijst samengesteld bestaande uit 500 kankerspecifieke signaturen in termen van DNA-methylering of een chemische modificatie van het DNA,” vertelt Kun Zhang, een van de auteurs van het onderzoeksrapport. “Vervolgens zochten we gericht naar dergelijke tekenen in het bloed. Dat is de reden waarom de bloedtest de vijf genoemde kankersoorten kan opsporen. PanSeer kan echter ook andere kankersoorten detecteren, simpelweg door te zoeken naar de signaturen die specifiek zijn voor het type kanker dat van belang is.” 

Lees ook: 15 tips om je risico op kanker te verlagen

Kankertest bij routineonderzoek

Hoewel het onderzoek een groot succes was, is meer onderzoek nodig om de doeltreffendheid van de PanSeer-test te bevestigen. "Het zal nog minimaal drie à vijf jaar duren voordat de test effectief in het ziekenhuis gebruikt kan worden. In eerste instantie voor mensen die tot de risicogroep behoren, bijvoorbeeld door hun leeftijd of familiegeschiedenis, maar het uiteindelijke doel is om routinematig zulke bloedtesten uit te voeren tijdens de jaarlijkse gezondheidscontroles”, aldus Zhang.


Bronnen:
https://www.nature.com
https://singleraoncology.com
https://medicalxpress.com
https://www.scientias.nl

Lees ook: Is vlees kankerverwekkend?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2022
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram