Populaire vorm van chemotherapie minder doeltreffend bij zwaarlijvige vrouwen

Laatst bijgewerkt: juli 2020
123-vr-borstca-roze-strik-11-17.jpg

nieuws Borstkankerpatiënten met overgewicht of obesitas hebben mogelijk minder baat bij een behandeling met docetaxel, een veelgebruikte vorm van chemotherapie, dan slanke patiënten. Dat blijkt uit een analyse van een grootschalige klinische studie. Eerder bleek al dat vrouwen met obesitas ook een hoger risico op borstkanker hebben, én meer kans op een terugval. 

Een team onder leiding van onderzoekers van de KU Leuven, het Institut Jules Bordet, de universiteit van Milaan en het nationale kankerinstituut van Italië analyseerde de gegevens uit een klinische studie die zo’n twintig jaar geleden startte, en waaraan ruim 2.800 borstkankerpatiënten deelnamen. De statistische analyse toont aan dat patiënten met overgewicht of obesitas die docetaxel kregen, een veelgebruikte vorm van chemotherapie, minder goede resultaten boekten dan slanke vrouwen die dezelfde behandeling ondergingen. “Docetaxel is een lipofiel geneesmiddel. Het zou kunnen dat lichaamsvet het geneesmiddel deels absorbeert voordat het de tumor kan bereiken”, aldus professor Christine Desmedt van het Laboratorium voor Translationeel Borstkankeronderzoek van de KU Leuven.

“Als verder onderzoek bevestigt dat deze resultaten enkel te wijten zijn aan de farmacologische kenmerken van docetaxel, dan heeft dit mogelijk ook gevolgen voor patiënten met vormen van kanker die ook worden behandeld met docetaxel, zoals prostaat- of longkanker. We vragen ons ook af of andere chemotherapiegeneesmiddelen van dezelfde familie, zoals paclitaxel, hetzelfde effect hebben.”

De huidige behandelingen aanpassen, is nog niet aan de orde, zegt professor Desmedt in het persbericht. “Daarvoor is meer onderzoek nodig. Patiënten die bezorgd zijn over docetaxel kunnen dit best bespreken met hun arts”, vertelt professor Desmedt. “Hoe dan ook moeten we mensen meer sensibiliseren over het verband tussen BMI en borstkanker.”

Bronnen:
https://persdienst.kuleuven.be
https://ascopubs.org

Lees ook: Test je risico op borstkanker


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram