- dossierWaterpokken of windpokken: symptomen en behandeling
- nieuwsAcute diarree op reis: hoe kan je als ouder anticiperen?
- dossierVakanties in Vlaanderen: schoolkalender tot 2026-2027
- nieuwsSchoolvakanties, brugdagen en verlengde weekends in Vlaanderen in 2025
- dossierSelectief mutisme: angst om te praten
ADHD: niet meteen medicijnen
nieuws
Het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG) heeft een nieuwe richtlijn gepubliceerd over de behandeling van ADHD.
Deze standaard geeft diagnostische criteria voor ADHD bij kinderen aan de hand van kenmerken van onoplettendheid, hyperactiviteit en impulsiviteit. De behandeling gebeurt aan de hand van een stappenplan. Goed leren omgaan met de kenmerken van ADHD is het belangrijkste om klachten en problemen te verminderen. Zorg bijvoorbeeld voor duidelijke regels voor kinderen met ADHD. Laat ze vooral vaak weten wat ze goed doen, met complimenten en andere beloningen. Ouders kunnen hun kind zo goed helpen. Vaak zijn medicijnen dan niet nodig, omdat het na een aantal maanden beter gaat, thuis en op school.
Bij onvoldoende effect van gedragsmatige interventies kan de huisarts methylfenidaat overwegen.
De belangrijkste kernboodschappen van de standaard zijn:
• Ook als kinderen niet voldoen aan de beschreven criteria voor ADHD, maar wel lichte beperkingen in het functioneren vertonen door druk, impulsief of onoplettend gedrag, kunnen dezelfde voorlichting, opvoedingsadviezen en –ondersteuning nuttig zijn.
• Huisartsen kunnen kinderen vanaf 6 jaar zelf begeleiden, mits zij beschikken over voldoende kennis, expertise en samenwerkingsmogelijkheden met andere hulpverleners.
• Behandeling van ADHD zonder bijkomende psychiatrische aandoening volgt een stappenplan, te beginnen met voorlichting, ouder- en leerkrachtbegeleiding en eventueel gedragstherapie voor het kind. Bij onvoldoende effect hiervan kan de huisarts methylfenidaat voorschrijven in overleg met ouders, kind en andere behandelaars.
• De huisarts controleert kinderen met ADHD periodiek.
In een korte film worden de kernboodschappen uit de standaard toegelicht.
Meer info
www.nhg.org/standaarden/samenvatting/adhd-bij-kinderen
www.thuisarts.nl