- dossierDe zin en onzin van omega 3-vetzuren
- dossierMag je de korsten van kaas opeten?
- dossierRijbroeksyndroom of lipoedeem: een erfelijke stoornis in de vetverdeling
- videoWaarom kan je het onderste puntje van je ijshoorntje beter niet opeten?
- nieuwsWat goed is voor het hart, kan slecht zijn voor de prostaat
Is smeerkaas ongezond?
nieuws
Smeer- of smeltkaas is hetzelfde als kaas, alleen is het smeerbaar. Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om smeerkaas slechts bij uitzondering te gebruiken, en liever gewone kaas te eten. In Belgische voedingsaanbevelingen wordt (magere) smeerkaas niet afgeraden.
Smeerkaas bevat, net zoals gewone kaas, relatief veel (verzadigd) vet. Dat is dus niet zo gezond. Omdat smeerkaas meer water bevat dan gewone kaas, bevat hij echter minder vet (en eiwit) per honderd gram in vergelijking met gewone kaas. Bovendien bestaan er ook vet-arme soorten die nog minder vet bevatten. Die magere smeerkaas bevat ook relatief meer kalk en vitamine B12 dan gewone kaas en smeerkaas.
Probleem is wel dat smeerkaas tot twee keer meer zout kan bevatten dan gewone kaas, terwijl ook gewone kaas al vrij veel zout bevat. Wie minder zout wil eten, eet dus beter geen smeerkaas.
Smeerkaas kan ook allerlei aroma’s en andere additieven (E-nummers) bevatten. Van die E-nummers is echter nooit aangetoond dat ze enig schadelijk effect hebben op de gezondheid.
Smeerkaas, en zeker de vetarme soorten, is dus niet beter of slechter dan gewone kaas. Alleen wie zoutarm wil eten, eet beter geen smeerkaas. Ook voor jonge kinderen is het beter om hen geen smeerkaas te geven omwille van het hoge zoutgehalte.