Oprichting kankermeldpunt

nieuws De Vlaamse Liga tegen Kanker lanceert het Kankermeldpunt. (Ex-)kankerpatiënten en hun naasten kunnen hier terecht om problemen te melden die ze ervaren tijdens en na hun behandeling. De grote respons op de campagne rond slechtnieuwsgesprekken toont de noodzaak van een meldpunt aan. Maar liefst 432 mensen hebben in drie weken tijd over dit onderwerp een getuigenis gedeeld.

Voortaan kunnen (ex-)kankerpatiënten en hun naasten bij deze nieuwe dienstverlening terecht om problemen te melden die ze ervaren tijdens en na hun behandeling. Wanneer ze niet goed geïnformeerd worden, in financiële problemen komen door hun ziekte, geen inspraak hebben in hun behandeling, geen verzekering meer krijgen, niet opnieuw aan het werk kunnen na hun behandeling,... kunnen ze dat voortaan melden op het nummer 0800/35.444 (elke werkdag van 9 tot 12u.) of op www.kankermeldpunt.be. Daarnaast zal het Kankermeldpunt patiënten, naasten en zorgverleners ook oproepen hun ervaringen te melden rond specifieke thema’s waar verbetering nodig is. Dit deed de VLK vorig jaar bijvoorbeeld al met de campagne ‘Werken na Kanker’ en onlangs met de campagne over slechtnieuwsgesprekken.

Het Kankermeldpunt is geen ombudsdienst. Het is er niet om individuele belangen te behartigen of individuele problemen op te lossen. Het meldpunt zal daarentegen complementair werken aan de bestaande ombudsdiensten, zoals die van de ziekenhuizen en mutualiteiten, de diensten ledenverdediging van de ziekenfondsen, de ombudsdienst van de verzekeringen, de juridische diensten van de vakbonden, de federale ombudsdienst "rechten van de patiënt", het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding… De VLK zal de mensen op weg helpen met informatie en doorverwijzen naar de (ombuds)dienst waar ze met hun specifieke probleem terechtkunnen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram