Laptop op schoot bedreigt sperma

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Onderzoekers van de State University in New York hebben de test gedaan en publiceren hun resultaten gisteren in het gezaghebbende vakblad Human Reproduction. Met een laptop op schoot, een gewoonte die sinds het draadloos Internet aan populariteit wint, warmde bij een groep testpersonen de linkerbalzak circa 2,6 graden op, en 2,8 graden rechts. Vroegere studies hebben aangetoond dat temperatuurstijgingen tussen 1 en 2,9 graden al genoeg zijn om de kwaliteit van het mannelijk zaad, en dus ook de vruchtbaarheid, langdurig aan te tasten.

Het was al bekend dat langdurig autorijden, zittend werk, warme baden, saunabezoek en strakke broeken de zaadballen doen opwarmen en de vruchtbaarheid kunnen verminderen. Naar schattig 15 tot 20 procent van de paren die kinderen willen krijgen kampt met vruchtbaarheidsproblemen, in meer dan de helft van de gevallen ligt de oorzaak bij de man. Om gezond zaad te leveren, moeten de zaadballen 2 tot 4 graden koeler blijven dan de rest van het lichaam.
Hoezeer een computer op schoot de vruchtbaarheid precies aantast, en na hoeveel minuten dat gebeurt, moet verder onderzoek uitwijzen. Vroegere studies suggereerden dat vanaf 1 graad boven de normale temperatuur, iedere extra graad opwarming de zaadproductie en de hoeveelheid zaad in het sperma met 40 procent kan doen dalen.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram