Gsm verstandig gebruiken

nieuws Tot nu toe is niet bewezen dat de straling van mobiele telefoons schadelijk is voor hun gebruikers. Maar op basis van de huidige wetenschappelijke kennis kunnen gezondheidsrisico’s bij langdurig en veelvuldig gebruik van de gsm niet helemaal uitgesloten worden.
Een bijzonder aandachtspunt is het gebruik van de gsm door kinderen. Kinderen en adolescenten kunnen gevoeliger zijn voor radiogolven, al zijn daar geen expliciete bewijzen voor. Door de populariteit van de gsm zal de cumulatieve blootstelling van de huidige generatie kinderen en adolescenten bij hun volwassenheid veel hoger zijn dan die van de huidige volwassenen. In het bijzonder om deze reden wordt een matig gebruik van de gsm door kinderen en adolescenten aangeraden.
Experts – onder andere van de Hoge Gezondheidsraad – raden iedereen aan om de blootstelling aan straling van een gsm te beperken. De volgende eenvoudige tips helpen u hierbij.

Beperk uw beltijd
• Vermijd onnodige of te lange telefoongesprekken met uw gsm: hoe langer u belt, hoe langer u wordt blootgesteld aan radiogolven. Omdat een gsm dichtbij het hoofd wordt gehouden, is een persoon die belt blootgesteld aan een relatief groter stralingsniveau.
• Vergeet niet dat de blootstelling het hoogst is tijdens de eerste seconden wanneer het toestel verbinding zoekt Wacht dus enkele seconden voordat u uw gsm tegen uw oor drukt.
• Apparaten waarvan wordt beweerd dat ze de straling verminderen of teniet doen (zoals ‘anti-straling’ of ‘biobeschermers’) hebben hun effectiviteit niet bewezen.

Vergroot de afstand tot uw gsm
• Hoe verder u uw toestel verwijdert van uw lichaam, hoe minder u wordt blootgesteld aan de straling.
• Om de afstand tot uw gsm te vergroten, kunt u een oortje gebruiken of bellen met de luidspreker aan.
• Een Bluetooth-oortje heeft een zendvermogen dat duizend keer kleiner is dan de gsm.

Stuur berichten in plaats van te bellen
Wanneer u een bericht verstuurt, houdt u uw mobiele telefoon niet vlakbij uw oor. Bovendien zendt uw gsm slechts een kort signaal uit. Daardoor is de blootstelling veel minder.

Wees voorzichtig op plaatsen met slechte ontvangst
Uw gsm past zijn zendvermogen automatisch aan om een goede verbindingskwaliteit te verzekeren. Bijvoorbeeld in een voertuig, lift, ondergrondse parking of gewoon op een plaats waar het netwerk niet is uitgebreid, heeft u slechte ontvangst en vergroot uw gsm vanzelf zijn vermogen. Daarbij neemt ook de blootstelling toe. Op plaatsen met optimale ontvangst kan het zendvermogen duizend keer kleiner zijn dan het maximale vermogen. Hou daarom de streepjes die de ontvangst aanduiden op het scherm in de gaten en geef de voorkeur aan plaatsen waar de ontvangst optimaal is.

Kies een gsm met een lagere SAR-waarde
Verschillende gsm-toestellen hebben verschillende stralingsabsorptiewaarden (SAR-waarde). U vindt de SAR-waarde in de gebruiksaanwijzing van de gsm.
De officiële grenswaarde in Europa voor de SAR van een gsm is 2 W/kg. De meest voorkomende waarden liggen tussen 0,1 W/kg en 1,5 W/kg.
In het kader van eco-labeling voeren het Zweedse ‘TCO development’ en de Duitse ‘Bundesamt für Strahlenschutz’ (BFS) onafhankelijke metingen van SAR-waarden van mobiele telefoons uit. Het Zweedse TCO wil wereldwijd een norm van maximaal 0,8 W/kg. Het Duitse Blaue Engel keurmerk vraagt 0,6 W/kg als grenswaarde om in aanmerking te komen voor het keurmerk.
Een overzicht van de SAR-waarden (gemeten volgens de norm EN 50361) vindt u op de volgende websites: www mobilelabelling com (TCO) en www bfs de/elektro/hff/oekolabel html (BFS)

Kinderen en gsm
• Bespreek met uw kind de manier waarop het zijn gsm verstandig kan gebruiken, bijvoorbeeld: berichten sturen of spelen mag, maar bellen enkel als het echt nodig is, best met het luidsprekertje aan.
• Leg je GSM niet in ‘standby’ bij de baby in de kinderwagen.
• Bel beter niet met een kind op de schoot of in de onmiddellijke nabijheid (bv. in de auto). Verwijder u liefst een 2-tal meter.

Gsm-en en rijden gaan niet samen
Gebruik uw gsm niet tijdens het rijden. Zelfs met een ‘handenvrije’-kit wordt uw aandacht afgeleid van het verkeer. Het gebruik van een gsm tijdens het rijden vergroot de kans op een ongeval aanzienlijk: met 75% wanneer men een gsm in de hand houdt en met 24% met een handenvrij toestel.


Laatst bijgewerkt: oktober 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram