FOD Volksgezondheid onderzoekt gsm-gebruik jongeren

123-meisje-sms-gsm-bed-170_08.jpg

nieuws De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu en het tijdschrift Joepie hebben in augustus een enquête uitgevoerd over het gsm-gebruik bij jongeren.
Bellen tieners vaak met hun gsm, en hoe lang? Sturen ze voornamelijk sms-en en snapchats? Of zitten ze urenlang op facebook en andere sociale netwerken? De volledige resultaten verschijnen in het oktobernummer van Joepie. De resultaten bewijzen dat het onderwerp leeft bij tieners: zowat 10.000 Joepie-lezers hebben de poll beantwoord.

• Jongeren geven de voorkeur aan berichtjes sturen boven bellen;
• 65% belt bijna nooit met zijn/haar gsm, en 61% belt liefst zo kort mogelijk. Toch zijn er nog 21% die toegeven ‘uren’ met de gsm te bellen, terwijl slechts 25% van de lezers ook wel eens oortjes gebruikt om te bellen.

Verstandig GSM-gebruik
Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft radiogolven geklasseerd als ‘mogelijk kankerverwekkend’. Daarom hanteert de FOD Volksgezondheid het voorzorgsprincipe en raadt aan om de gsm verstandig te gebruiken:
• Beperk je beltijd
• Gebruik oortjes om te bellen
• Stuur berichtjes in plaats van te bellen
• Bel liefst op plaatsen met een goede ontvangst
• Koop een gsm met een lage SAT-waarde – een waarde die aangeeft hoeveel straling een gebruiker absorbeert.

www.gezondheid.belgie.be/mobiele_telefoon
http://b2bacties.persgroep.be/gezondheid


Laatst bijgewerkt: oktober 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram