Vaccinatie tegen polio aanbevolen voor reizigers naar Israël

nieuws Het Nederlandse Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadt iedereen die naar Israël reist aan om zich te laten vaccineren tegen polio (kinderverlamming)
Begin juni maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) namelijk bekend dat het wild poliovirus in Israël is aangetroffen in het rioolwater. In de regio zijn geen patiënten met polio gemeld, daar wordt nu wel actief naar gezocht.

Polio (of kinderverlamming) is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het poliovirus. Mensen die poliovirus hebben opgelopen worden daar zelf vaak niet ziek van maar kunnen (via de ontlasting of druppeltjes uit de neus en keel) wel anderen besmetten. Bij mensen die ziek worden variëren de klachten van een griepachtig beeld tot ernstige verlammingsverschijnselen.

Alhoewel het risico voor de reiziger heel klein is, raadt het LCR toch vaccinatie tegen polio aan met het gecombineerde Difterie- Tetanus-Polio (DTP)-vaccin voor alle reizigers naar Israël. Mensen die meer dan 10-jaar geleden hun laatste poliovaccinatie hebben gehad wordt geadviseerd zich opnieuw te laten vaccineren.

In ons land is poliovaccinatie verplicht en zijn in principe alle kinderen gevaccineerd tegen polio.
Het Tropisch Instituut van Antwerpen raadt een herhalingsvaccinatie tegen polio aan:
• Voor personen die verblijven in een minder ontwikkeld land, zeker voor personen die een avontuurlijke reis gaan maken of die erg geregeld reizen.

• Voor iemand die naar Zuid- of Midden-Amerika of de eilanden in de Stille Oceaan reist, is een rappel strikt genomen niet meer nodig. Toch is een consultatie vóór het vertrek, ook voor deze reisbestemming, een gelegenheid om de poliovaccinatie op peil te houden, aangezien vele reizigers nadien toch nog naar andere continenten zullen reizen, waar poliomyelitis wel nog voorkomt, en zij niet steeds opnieuw op raadpleging komen voor een volgende reis.

Als een rappel voor tetanus-difterie nodig blijkt, kan men het combinatievaccin (Revaxis) geven. In sommige gevallen kan Boostrix Polio aangewezen zijn.

• Bij personen die ooit volledig gevaccineerd werden, volstaat een éénmalige dosis van het I.P.V. (injecteerbare, geïnactiveerde poliovaccin, IMOVAX® POLIO) vanaf de leeftijd van 16 jaar, om levenslang als beschermd te worden beschouwd.

• REVAXIS en BOOSTRIX POLIO zijn gecombineerde poliovaccins die kunnen gebruikt worden indien tevens een rappel tegen tetanus, difterie, resp. tetanus, difterie én kinkhoest nodig is, voor personen vanaf 6 jaar, respectievelijk vanaf 4 jaar.

• Voor volwassen personen die nooit gevaccineerd werden, gebruikt men eveneens het IPV-vaccin. Het vaccinatieschema bestaat uit 2 injecties met 2 maand interval, en een rappel na 6 tot 12 maanden. In dringende gevallen mag men 2 injecties geven met 1 maand interval, of zo er nog minder tijd is vóór vertrek mag één dosis I.P.V. toegediend worden, en kan het schema na de reis verder afgewerkt worden.

Indien de reis niet toelaat om het volledige schema van de vaccinaties af te werken, is op reis gaan toch een goede gelegenheid om er mee te beginnen. De vaccinatie dient dan na de reis te worden afgewerkt, in het vooruitzicht van latere reizen.

Meer info
www.itg.be
www.lcr.nl
www.who.int/topics/poliomyelitis/en/


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram