Groente en fruit goed wassen of verhitten

nieuws Het Nederlandse RIVM raadt aan om groenten en fruit voor consumptie goed te wassen, eventueel te schillen en waar mogelijk te koken of te bakken. Zo wordt de kans op het binnenkrijgen van bacteriën, waaronder bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, geminimaliseerd.

Zowel in groenten die op de markt worden verkocht als op de groenten uit biologische winkels werden ESBL-bacteriën aangetroffen. Deze bacteriën komen van nature in de darmen en in het milieu voor, maar kunnen urineweg- en bloedbaaninfecties veroorzaken die niet met de gangbare antibiotica behandeld kunnen worden. Dit is vooral een gevaar voor patiënten met verminderde weerstand.

Hoe de resistente bacteriën op de groente terecht zijn gekomen, is nog een raadsel. Het zou kunnen dat de bacteriën in de grond zaten of dat ze via dierlijke mest op de groente terecht zijn gekomen. De onderzoekers bestudeerden 119 monsters. Zeven daarvan bevatten de resistente bacteriën.
Ook is niet bekend of de consumptie van besmette groenten leidt tot een toename van het voorkomen van resistente bacteriën in de darm van de mens. Wel wijst dit onderzoek erop dat het probleem van antibioticaresistentie steeds verder toeneemt en dat resistente bacteriën aangetroffen worden, bij mensen, dieren en in het milieu.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram