Allergie beschermt tegen slechtziendheid op latere leeftijd

123-oog-bl-ouder-huid-170-12.jpg

nieuws Mensen met een allergie zijn beter beschermd tegen slechtziendheid op latere leeftijd (macula degeneratie). Dit melden onderzoekers van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen in het tijdschrift Investigative Ophthalmology & Visual Science.
Macula degeneratie is een oogaandoening die het centrale gedeelte van het netvlies - de macula lutea of gele vlek - aantast. Macula degeneratie is een soort 'slijtage' van het netvlies, waardoor de lichtgevoelige laag van het oog minder goed werkt. Omdat de meeste waarnemingscellen in de macula zitten, is het bij uitstek de plek waar scherpe en gedetailleerde beelden ontstaan. Macula degeneratie tast dat vermogen aan.

In de afgelopen jaren zijn aanwijzingen gevonden dat het afweersysteem een rol speelt bij het ontstaan van deze leeftijdsgebonden macula degeneratie. Vooral een (over-)actief complementsysteem - het ‘aangeboren’ onderdeel van de afweer - zou de kans op de oogaandoening sterk vergroten.
Om meer zicht te krijgen op die relatie onderzochten de wetenschappers ruim 3500 mensen met macula degeneratie. Een allergie blijkt te beschermen tegen macula degeneratie. En het maakt niet uit of het gaat om een allergie tegen pinda’s, pollen, huisstofmijten of medicijnen; het geldt voor allergieën in het algemeen. Hebt u een allergie, dan hebt u 25 procent minder kans op macula degeneratie. Op latere leeftijd loopt dat verschil zelfs op tot 50 procent.

Kennelijk hebben afweersysteem en macula degeneratie wel degelijk iets met elkaar te maken, maar de onderzoekers vonden in dit onderzoek geen direct verband met het complementsysteem. Een allergie leidt niet tot duidelijke veranderingen in dit complementsysteem, dus moeten we de relatie zoeken in het andere deel, in het verworven afweersysteem.

Lees ook: Maculaire degeneratie


Laatst bijgewerkt: april 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram