Voorzichtig met vers fruitsap in Spaanse bars

nieuws Onderzoekers van de Universiteit van Valencia waarschuwen in Food Control Journal tegen het drinken van vers fruitsap in Spaanse bars en restaurants. Tests op stalen die werden genomen in bars en restaurants hebben uitgewezen dat 43% van de stalen meer gevaarlijke enterobacteriën bevatten dan wettelijk toegelaten, waaronder Staphylococcus aureus en Salmonella.

Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met onvoldoende handhygiëne bij het manipuleren van sinaasappelen, onvoldoende reiniging van de persapparaten en te lang bewaren van het fruitsap in onvoldoende gereinigde metalen bekers. Van het fruitsap dat enkele uren lang bewaard werd in die bekers was zelfs 81% besmet.

Bij ons zijn hierover geen gegevens bekend. In 2008 werden in Nederland wel een aantal mensen besmet met Salmonella door consumptie van ongepasteuriseerde verse vruchtensappen. Die waren afkomstig van één producent en werden onder eigen merk verkocht door een landelijke supermarktketen.

bron: Food Control, 2012; 23 (1): 282 DOI: 10.1016/j.foodcont.2011.06.025

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram