Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Is een loopband in de fitness vuiler dan je toiletbril?

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws “Je gaat naar de fitness om je conditie te verbeteren en gezond bezig te zijn maar als je niet voorzichtig bent, zou je wel eens ziek kunnen worden”, die boodschap staat op de site van het Amerikaanse FitRated, dat fitnesstoestellen beoordeelt. Het bedrijf onderwierp 27 exemplaren in de sportschool aan een analyse en stelde vast dat die vaak vol bacteriën hangen. Viroloog Marc Van Ranst legt uit waarom dat allemaal niet zo erg is.

Als we het grafiekje van het bedrijf mogen geloven wonen er op vrije gewichtjes in de fitness 362 keer meer bacteriën dan op je wc-bril. Een hometrainer zou 39 keer viezer zijn dan de plateaus die je vastneemt in lunchketens en refters, terwijl op een loopband 74 keer meer vieze beestjes huizen dan op een kraan.

“Het verwondert me niet dat er veel bacteriën op handvatten van fitnesstoestellen leven, maar die zitten op alles wat je aanraakt met je handen. Oppervlakten zoals een toiletbril maken contact met je billen en die worden minder met bacteriën geconfronteerd”, zegt Van Ranst. Hij voegt eraan toe dat het overdreven is om te beweren dat je ziek wordt van fitnesstoestellen.

“We leven niet in een steriele wereld en maar goed ook. Dat zou beangstigend zijn. Bacteriën zitten sowieso op je handen. Je zal door die ‘vieze beestjes’ niet op de spoed belanden. Een deftige fitness zal de toestellen aan het begin van de dag sowieso schoonmaken met een ontsmettend middel”, klinkt het. Als je al ziek bent, ga je beter niet sporten. “Je doet er niemand een plezier mee. Het is niet gezond voor jezelf en het is niet sociaal om te staan snotteren op de loopband tussen de andere leden.”

Van Ranst concludeert dat niet sporten omdat je ziek zou kunnen worden door de toestellen een flauw excuus is, echt ziek zijn is dat niet.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160413_02234753


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram