Moet u bang zijn voor radon in uw huis?

nieuws Om de Belgische bevolking voor de gevaren van radon te sensibiliseren, heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) een Radon Actie gelanceerd. Dit initiatief heeft tot doel u aan te moedigen om de radon in uw woning te meten en indien nodig maatregelen te nemen.

Wat is radon?
Radon is een radioactief gas dat van nature aanwezig is in (rotsige) ondergrond. Wanneer radon vanuit de bodem in gebouwen binnendringt via barstjes in de vloer, voegen tussen wanden, de kruipruimte of via waterleidingen, dan kan het zich opstapelen en hoge concentraties bereiken.
Het is geurloos, kleurloos en smaakloos.

Is radon gevaarlijk?
Radon is de gevaarlijkste kankerverwekkende stof in woningen. In België is radon verantwoordelijk voor ongeveer 40 % van de bestralingsgevallen onder de bevolking. Radon veroorzaakt elk jaar ongeveer 480 gevallen van longkanker in België. Dat is ongeveer 10% van alle gevallen van longkanker.
Radon dringt de longen binnen met de lucht die u inademt. Eens in de longen bestraalt radon en zijn vervalproducten het longweefsel, waardoor dat kan worden beschadigd en er kanker kan ontstaan.
Het risico van longkanker hangt af van twee factoren:
• de radonconcentratie in uw huis;
• de tijd die u in uw huis doorbrengt.
Hoe hoger de radonconcentratie en hoe meer tijd u binnenshuis doorbrengt, hoe hoger het kankerrisico.
Rokers en personen die regelmatig worden blootgesteld aan tabaksrook lopen een extra groot risico op longkanker als ze ook blootgesteld worden aan radon.

Waar zit radon in de bodem?
In België komt radon vooral voor in de Ardennen omdat de ondergrond daar rotsachtig is. Het risico is het hoogst in de arrondissementen Verviers, Bastenaken en Neufchâteau. Toch kunnen de radonconcentraties ook buiten deze streken met een verhoogde blootstelling hoog zijn. In Vlaanderen komen te hoge radonconcentraties in gebouwen minder voor. Uit recente studies blijkt echter dat het risico op longkanker reeds stijgt bij een chronische blootstelling aan een radonconcentratie van 100 Bq/m³. Een dergelijke radonconcentratie kan op heel het Belgisch grondgebied voorkomen.

Hoe kunt u weten of er te veel radon in uw huis zit?
In België bedraagt de gemiddelde radonconcentratie in woningen 53 Bq/m³. De radonconcentratie kan echter sterk verschillen van de ene streek tot de andere en van het ene gebouw tot het andere.
In sommige gebouwen kan radon uit de ondergrond gemakkelijker binnendringen dan in andere gebouwen. Dat hangt af van het soort gebouw. Bovendien geven bouwmaterialen zelf ook radon af, zij het veel minder dan de ondergrond.
In een gesloten ruimte, zoals een woning, kan het sterk geconcentreerd voorkomen. Dit geldt in het bijzonder voor slecht verluchte ruimtes.

Een meting is de enige manier om te weten of u en uw gezin een risico lopen door radon. Een eenvoudige test met een radondetector volstaat om de hoeveelheid radon in uw huis te meten. De radondetector is een cilindervormig potje waarin zich een gevoelige film bevindt die de radonstraling registreerd. Na analyse van de film kan de radonconcentratie bepaald worden.
Plaats deze detector voor een periode van 3 maanden in de meest gebruikte ruimte van het huis. Meestal is dit de keuken of de woonkamer.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het FANC en met de diensten van uw gemeente of provincie. U ontvangt dan alle nuttige informatie om bij u thuis een radontest uit te voeren. Een meting kost 30 €.
Tot 15 november 2014 kunt een radondetector bestellen via het online formulier op de website www.radonactie.be. Tijdens de Radon Actie 2014 kost de detector (en de hulp voor de eventuele remediëringsacties) 20€ in plaats van 30€.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram