Mierenlokdoos: niet gevaarlijk voor kinderen

nieuws Een mierenlokdoos bestaat uit een plat doosje met meerdere openingen waarlangs mieren makkelijk in en uit kunnen kruipen. Binnenin bevindt zich een tamelijk dikke, stroperige vloeistof. Deze gesuikerde vloeistof trekt de mieren aan. Ze bevat ook een insecticide. De aard van het insecticide varieert naargelang het merk. De naam en de concentratie van het insecticide staan op de verpakking. Elk doosje bevat 4 tot 10 gram lokaas. De concentratie van het insecticide is gewoonlijk zeer laag zodat de totale hoeveelheid per doosje erg klein is. De lokdoosjes hebben het voordeel dat het gif in het doosje blijft.

Kinderen kunnen niet vergiftigd worden door een mierenlokdoos in de mond te steken of door hun handen af te likken na het aanraken van een mierenlokdoos. In het uitzonderlijk geval waar een kind de volledige inhoud van een mierenlokdoos opeet, neemt u het best contact op met het Antigifcentrum.

Kleine honden die de dozen openbijten en de inhoud opeten, kunnen wel tekens van vergiftiging vertonen. Het risico is beperkt omdat er in elke mierenlokdoos slechts een kleine hoeveelheid insecticide zit. Er kunnen bij honden tekens van lokale irritatie optreden zoals speekselvloed en weigering om te eten. Deze symptomen behoeven geen enkele behandeling. Bij hele kleine honden (minder dan 5 kg) kunnen algemene tekens van vergiftiging optreden (spijsverteringsstoornissen en /of beven). Neem in dat geval contact op met uw dierenarts. De evolutie onder behandeling is altijd gunstig.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram