Een bubbelbad moet goed onderhouden worden | gezondheid.be

Een bubbelbad moet goed onderhouden worden

nieuws Wekelijks
1. Chloor toevoegen
Ook al gebruik u uw bad niet, toch moet u wekelijks chloor toevoegen. Controleer met een teststrip enkele minuten na het toevoegen van de chloor of het water het juiste niveau heeft. Dit moet tussen de 1 en 3 ppm zijn (licht paars op de teststrip). Best kan u de chloor ’s avonds laat toevoegen, zodat niemand in de eerste uren het bad gebruikt of andere chemicaliën toevoegt. zeker van dat gedurende acht uur niemand het bubbelbad zal gebruiken. Gebruikt u het bubbelbad meer dan 4 keer per week, 2 keer per dag, bij feestjes, met kinderen... dan moet u wellicht een paar extra eetlepels chloor of een extra chloorshock per week toevoegen.

2. PH-waarde controleren
Ook moet u regelmatig de pH-waarde (zuurtegraad) van het water controleren en indien nodig aanpassen. Deze waarde moet ongeveer 7,6 bedragen. Doe dit best 24 uur na toevoeging van chloor.

3. Controleer de water- of luchtjets regelmatig op vuilresten.

Maandelijks
1. Filters reinigen
Zet de stroom uit en verwijder de filters uit het bad. Spuit ze schoon en reinig met een filterreiniger. Na 10 minuten spuit u de filters nogmaals schoon. Hierna kan u ze terugplaatsen.
Bij veelvuldig gebruik kan het aangewezen zijn om de filters wekelijks schoon te maken.

2. Alkaliniteit controleren
Om de alkaliniteit te controleren, gebruikt u teststrips. Volg de instructies die bij de teststrips vermeld staan. Het niveau zou 120 à 180 ppm moeten bedragen. Als de waarde te laag is, kan u een alkaliniteitvermeerderaar toevoegen. 1 eetlepel doet de alkaliniteit doorgaans toenemen met 10 ppm. Wacht 10 minuten, controleer de alkaliniteit nog een keer en pas het opnieuw aan zodat het in evenwicht is.

Ieder seizoen
1. Zeil reinigen
Reinig het afdekzeil met zeepsop. Het is aangeraden om ook een beschermingslaag aan te brengen met een product dat het zeil beschermt tegen barsten en afschilferen.

2. Filtercartridge vervangen
Schroef de filterdop los in de filter en plaats een nieuwe cartridge. Schroef hierna de filterdop weer stevig dicht.

3. Leegmaken, schoonmaken, vullen
Het is aangeraden om het water in uw bad ieder seizoen te laten wegvloeien, de wanden te reinigen en het bad opnieuw te vullen.
Ook als u het bubbelbad erg vaak gebruikt (bijvoorbeeld 4 keer per week) of als u moeite hebt om het water helder te houden, doet u er goed aan om het bad leeg te maken en opnieuw te vullen. U kunt het water weg laten lopen via de aftapplug aan de zijkant van het bubbelbad of met behulp van een dompelpomp.
Sluit voor u begint de stroomtoevoer af.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.