Hoe herkent u spontane chronische netelroos of urticaria?

getty_urticaria_netelroos_2022.jpg

dossier

Hoe kunt u chronische spontane netelroos herkennen?

Er zijn 4 vragen waarmee u spontane chronische netelroos kunt herkennen. Als u 4 keer positief antwoordt op deze vragen, hebt u met de ziekte te maken. 
  1. Ziet u rode, gezwollen plekjes (bultjes) op het lichaam die na maximaal 24 uur verdwijnen, en die lijken op netelprikken, en die gepaard gaan met intense jeuk, vooral ’s nachts?
  2. Ziet u een stevige, bleke en pijnlijke zwelling (Angio-oedeem) in het gezicht en aan de lichaamsuiteinden?
  3. Zijn de aanvallen spontaan gebeurd, zonder aanleiding?
  4. Hebt u al langer dan 6 weken last van de symptomen?
In dat geval is het heel belangrijk om een dokter te raadplegen, die, volgens de symptomen en de evolutie van de netelroos, de patiënt al dan niet kan doorverwijzen naar een dermatoloog of allergoloog. Een goede opvolging door een gespecialiseerd geneesheer laat de patiënt toe om de controle te herwinnen en geeft hem ook de middelen om zijn ziekte te beheren.

Hoe wordt chronische spontane netelroos behandeld?
De ziekte verdwijnt meestal vanzelf, maar vaak pas na meerdere jaren. De ziekte kan niet genezen worden omdat de oorzaak niet weggenomen kan worden. Een behandeling met geneesmiddelen kan wél de symptomen verbeteren.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij chronische spontane urticaria. De ziekte blijft chronisch. Als men de behandeling stopt, komen de plekjes vaak terug.

Antihistaminica
Meestal zal eerst gestart worden met antihistaminica. Deze middelen verhinderen het vrijkomen van histamine, waardoor de jeuk en de galbulten afnemen. De dosering kan verhoogd worden tot vier keer de ‘normale’ dosering. De nieuwe generatie antihistaminica die ook worden gebruikt bij bijvoorbeeld hooikoorts, worden meestal goed verdragen, maar kunnen wel slapeloosheid veroorzaken. Soms worden antihistaminica gecombineerd met andere medicijnen. 

• Corticosteroïden tabletten 
Bij een plotselinge verergering van de klachten kan een tijdelijke (maximaal twee weken) behandeling met corticosteroïden tabletten worden ingezet. 

Omalizumab
Bij urticaria, die onvoldoende reageert op antihistaminica, kan behandeld worden met omalizumab, een middel dat gebruikt wordt bij ernstig astma. Omalizumab wordt toegediend door middel van een injectie, meestal één keer per vier weken. 

Ciclosporine-A
Behandeling met ciclosporine is een optie wanneer antihistaminica en omalizumab niet voldoende werken. Deze behandeling heeft relatief veel bijwerkingen, onder andere verhoging van de bloeddruk en nierfunctiestoornissen, waarvoor regelmatig controles plaats zullen vinden. 

Bronnen
www.urticaria.be
https://richtlijnendatabase.nl/gerelateerde_documenten/f/10766/Patientenversie%20richtlijn%20Urticaria.pdf
http://www.nvdv.nl/wp-content/uploads/2014/08/2017-11-28-Chronische-spontane-urticaria.pdf
www.stopnetelroos.be

Lees ook: Netelroos (urticaria)


Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram