Hoe kun je je wimpers er langer laten uitzien op een natuurlijke manier?

123-h-wimpers-lang-10-20.jpg

dossier

Het is ons DNA dat hoofdzakelijk bepaalt hoe lang elke wimper aan onze ogen wordt. Zodra die geprogrammeerde lengte bereikt is, valt de wimper uit, maar gelukkig komen er daarna telkens weer nieuwe krullende haartjes. Het kan echter één tot zes maanden duren voor ze volgroeid zijn. 


Lees ook: Zo krijg je mooie wimpers

Zo laat je je wimpers groeien

Het feit dat de wimpergroei vooral genetisch bepaald is, maakt het ook extra moeilijk om die te stimuleren of om de haartjes op een natuurlijke manier langer te maken. Je kunt het uitzicht van je ‘ooggordijntjes’ wel een handje op weg helpen via je voeding, maar dat zal niet volstaan. De meest ingrijpende maatregelen zijn: proberen te vermijden dat je wimpers breken (door niet te veel in je ogen te wrijven) en ze meer volume geven.   

 1. Eet meer vitamine B
  Wat de voeding betreft, zijn er een aantal B-vitamines die een belangrijke rol spelen bij de haargroei (vitamines B8 en B12) en die de haarzakjes voeden (vitamines B5 en B6).
  Vitamine B8 of biotine zit vooral in noten, eigeel, avocado, zoete aardappel en zaden. Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten (vlees, vis en eieren). B5 krijg je binnen via pinda’s, kip, varkensvlees, zalm en sommige paddenstoelen. B6 huist onder andere in sojabonen, eieren, volkorengranen en gevogelte.
 2. Verzorg je wimpers met castorolie
  Castorolie wordt gewonnen uit de vrucht van de Ricinus Communis, ook wonderboom genoemd omdat hij zo snel groeit. Deze zeer giftige plant vindt zijn oorsprong in Oost-Afrika, India en het Zuidoostelijke gebied van de Middellandse Zee. Door de slavenhandel kwam hij in de Caraïben terecht waar hij wonderwel goed groeit.
  Hoewel er nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs is dat castorolie echt helpt, is het een zeer populair middel om wimpers te doen groeien. Zelfs dermatologen bevelen het aan als groeistimulans voor wimpers en wenkbrauwen. Een aantal voorbereidende studies over zijn effectiviteit als haargroei- of wimpergroeimiddel zijn alleszins veelbelovend. Eén ervan suggereert dat een specifiek bestanddeel van de castorolie het potentieel zou hebben om haarverlies tegen te gaan, maar verder onderzoek hieromtrent dringt zich op. Een nadeel is dat het vettig is en dat sommige mensen er allergisch voor zijn. 
  Wil je zelf experimenteren? Meng de castorolie dan met aloë vera en breng het goedje ’s avonds op je wimpers aan voor je gaat slapen. Deze combinatie stimuleert niet alleen de haargroei, maar maakt de wimpers ook dikker.
 3. Opgepast met serum
  Er bestaan ook een aantal commerciële serums, maar die zijn niet voor iedereen geschikt. Bij sommige personen hebben ze als bijwerking dat ze de ogen irriteren. Ze kunnen zelfs de kleur van de ogen en huid rond de ogen wijzigen. 

Lees ook: Wat doen vitamines en voedingssupplementen écht voor je huid en haar?

Bronnen:
https://greatist.com
https://www.womenshealthmag.com
https://www.castorolie.nl

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram