Graspollenseizoen is begonnen

123-natuur-zon-lucht-hooik-planten-04-17.jpg

nieuws

De eerste bloeiende grassoorten zijn de afgelopen dagen waargenomen en komende weken zullen steeds meer grassen tot bloei komen. Hierdoor neemt de kans op overlast flink toe, zeker vanaf het weekend. De periode met de grootste kans op hoge concentraties graspollen wordt rond halfmei verwacht. 

Allergieën voor grassenstuifmeel staan helemaal bovenaan de lijst van stuifmeelsensibilisaties en enkele korrels kunnen in het begin van het seizoen al volstaan om bij sommige personen allergische symptomen te veroorzaken. Bij een overschrijding van de kritische drempelwaarde (50 korrels per kubieke meter lucht) vertoont evenwel 90 procent van de gesensibiliseerde personen klinische symptomen. Bijna een miljoen Belgen hebben een graspollenallergie. 

Ten gevolge van de gelijkenissen die hun allergenen vertonen, bestaat er een kruisallergie tussen het stuifmeel van de verschillende grassensoorten. Bovendien kunnen voedselallergieën voor pinda’s, voedingsmiddelen op basis van graan en tomaten er eveneens in verband mee worden gebracht.
Naast de grassen zullen komende tijd ook kruiden als zuring en weegbree beginnen te bloeien. Deze verspreiden licht tot matig allergeen pollen.

Bomenpollen
Momenteel verspreiden ook bloeiende berken nog sterk allergeen pollen. Uit metingen blijkt dat de grootste piek van het berkenpollenseizoen voorbij is. De verwachting is dat de berken over enkele dagen geheel zijn uitgebloeid. Andere bomen zoals de wilg, de beuk, de eik, de plataan en de dennenfamilie staan nu ook in bloei.

Bronnen:
www.meteovista.be
airallergy.wiv-isp.be


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram