Campagnes naar homomannen werpen vruchten af

SENSOA_TEST_HOME_.jpg

nieuws

In 2013 werden 1115 nieuwe diagnoses met hiv vastgesteld in België, dat is een daling met 9% in vergelijking met 2012. De daling doet zich voornamelijk voor bij personen afkomstig uit midden en zuidelijke Afrikaanse landen.

Maar ook bij de Belgische homomannen stabiliseert het aantal nieuwe diagnoses. In 2013 werden bij hen 269 nieuwe diagnoses vastgesteld, vijf procent minder dan het jaar voorheen. Wel stellen we een toename vast van het aantal diagnoses bij niet-Belgische homomannen, die in België getest werden. Bij hen werden 139 nieuwe diagnoses vastgesteld wat een toename van 26% is in vergelijking met 2012. Deze groep blijkt naast Nederlandse, Franse en Spaanse homomannen, ook uit een pak andere nationaliteiten te bestaan. In totaal maken alle overdrachten via homoseksuele contacten (zowel Belgisch als niet-Belgisch) 51% uit van het totaal aantal nieuwe diagnoses waarvan de wijze van overdracht bekend is.

De voortdurende sensibilisering rond testen op hiv via campagnes en terreinwerk (= preventie zichtbaar maken in het homo-uitgaansleven) toont zich in de grafieken. Niet zozeer in het aantal testen, dat blijft ook in 2013 min of meer constant en hoog. Wel opvallend is de toename van het aantal laattijdige diagnoses sinds 2009. Sensoa slaagt er blijkbaar in om een groep homomannen te overtuigen zich te laten testen, die dat tot dan nog niet gedaan hadden.

Dat inzetten op testen is, naast condoomgebruik aanmoedigen, een essentieel onderdeel van wat bedoeld wordt met combinatiepreventie. Mensen die positief getest worden, kunnen sneller behandeld worden. Dat is niet alleen goed voor hun eigen gezondheid, het zorgt er ook voor dat de kans op overdracht van hiv kleiner word bij een onbeschermd sekscontact.

De cijfers tonen verder aan dat het belangrijk blijft in te zetten op het vroegtijdig opsporen van nieuwe infecties. Sinds 2010 zet Sensoa met campagnes als “Live Positive” en “Testen? Gewoon doen!” in op de noodzaak voor homomannen om zich regelmatig te laten testen.

De cijfers geven ook aan dat huisartsen een cruciale rol kunnen spelen in het opsporen van nieuwe infecties, een rol die nog te weinig benut wordt. Aan de ene kant zouden homomannen zich meer moeten wenden tot hun huisarts om een hiv-test te vragen. Aan de andere kant dienen huisartsen ook ondersteund te worden om de seksuele gezondheid van hun patiënten te bevorderen. Dat is ook een expliciete aanbeveling in het vorig jaar goedgekeurde nationale hiv plan.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram