Mogelijk verband tussen herpesvirus en dementie

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
herpes-mond.jpg

nieuws Mensen die ooit besmet zijn geweest met het herpesvirus hebben mogelijk een verhoogd risico op dementie op latere leeftijd, zeggen Finse onderzoekers. Het gaat om het herpes simplex type 1 virus (verantwoordelijk voor koortsblaasjes), herpes simplex type 2 (genitale herpes) en het cytomegalovirus. Voor andere virussen werd geen verband vastgesteld.
De onderzoekers onderzochten 360 bejaarden. Bij 106 werden antistoffen voor de drie virussen gevonden, wat aanduidt dat ze ooit besmet zijn geweest. 229 werden ooit door twee van de drie virussen, 48 hadden antistoffen tegen één of geen van de virussen.
Mensen die ooit met twee van de virussen besmet werden, ligt de kans op dementie 1,8 keer hoger dan bij mensen met één of geen besmetting. Mensen die besmet werden met de drie virussen hebben 2,3 keer meer kans op dementie.
De onderzoekers veronderstellen dat de virussen een ontstekingsreactie in de hersenen uitlokken, wat aan de basis kan liggen van dementie.

Lees ook: Koortsblaasjes of koortslip

Lees ook: Herpes Genitalis


bron: Stroke- Journal of the American Heart Association, augustus 2003


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram