Heup- of knieoperatie verhoogt risico op hartaanval

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Een heup- of knieoperatie verhoogt het risico op een hartaanval aanzienlijk in de eerste twee weken na de ingreep. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Maastricht gepubliceerd in het vakblad Archives of Internal Medicine.

De onderzoekers keken naar gegevens van ongeveer 380.000 Deense patiënten. Het risico op een hartaanval in de eerste twee weken blijkt 25 keer zo hoog te zijn na een heupoperatie en 31 keer na een knieoperatie. Vooral in de eerste twee weken na de operatie is het risico op een hartaanval verhoogd, met name bij patiënten ouder dan 60 jaar. Eerdere studies lieten zien dat dit voornamelijk komt door directe effecten van de operatie zelf (zoals bloedverlies en een extra belasting van het hart), maar ook door de stressvolle periode rondom zo’n drastische ingreep.

Volgens de onderzoekers benadrukken de resultaten dat er meer gedaan moet worden om een hartaanval na heup- en knieoperaties te voorkomen. Mogelijk kunnen bepaalde hartmedicijnen in lage doseringen worden ingezet bij patiënten met een hoog risico. Dit moet echter met zorg worden gedaan. Dergelijke medicijnen dragen namelijk ook aanzienlijke risico's met zich mee bij patiënten die een operatie ondergaan.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram