Hart- en vaatziekten versnellen achteruitgang hersengezondheid

123-hartziekten-ekg-risico-09-17.jpg

nieuws

Mensen met hart- en vaatziekten vertonen een versnelde achteruitgang van het denkvermogen naarmate ze ouder worden. Met name vaatvernauwingen leveren een groter risico. Dat blijkt uit twee onderzoeken uitgevoerd door het Maastricht UMC. Er werd onder meer onderzoek gedaan onder bijna tweeduizend mensen, waarbij twaalf jaar lang naar de relatie tussen hart- en vaatziekten en de hersengezondheid werd gekeken. 

Voor het specifieke onderzoek naar de relatie met hart- en vaatziekten zijn 1.823 mensen uit de Maastricht Aging Study geselecteerd die een goede hersengezondheid hadden aan de start van het onderzoek. Bij iets meer dan tien procent van de deelnemers was vanaf het begin wel sprake van hart- en vaatproblematiek, zoals bijvoorbeeld een eerder hartinfarct, vaatvernauwingen of hartfalen. Zes en twaalf jaar later werd de hersengezondheid nog eens vastgesteld en met elkaar vergeleken.

Mensen met hart- en vaatproblematiek bleken, in vergelijking met de groep zonder hart- en vaatklachten, na twaalf jaar aanzienlijk minder goed te scoren op bijvoorbeeld geheugentesten en de verwerkingssnelheid van informatie. Ook mensen die gedurende de onderzoeksperiode last van hart en/of vaten kregen, bleken na twaalf jaar minder goed te scoren op cognitieve testen. De verslechtering was weliswaar pas waarneembaar vanaf het moment dat zich hart- en vaatproblemen aandienden. 

Preventie
Om de onderzoeksresultaten kracht bij te zetten analyseerden de wetenschappers ook verschillende internationale studies. Ook hier werd gekeken naar verschillende cardiovasculaire aandoeningen in relatie tot dementie en cognitieve gezondheid. Hieruit konden ze besluiten dat met name vaatvernauwingen een extra risico (tot 45 procent) vormen voor de functie van de hersenen. 

Vanuit preventief oogpunt is het dus van belang om tijdig en zorgvuldig in te grijpen vanaf het moment dat de eerste hart- en vaatklachten zich aandienen. Aanpassing van leefstijl is daar bijvoorbeeld een belangrijke factor bij. Dat is dus niet alleen goed voor hart en vaten, maar ook voor het brein.


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram