Tuinmelde: een vergeten groente met laxerende en diuretische eigenschappen

123-orach-groente-plant-09-03-22.jpg

dossier

Tuinmelde (Atriplex hortensis) is een oude plant uit de amarantenfamilie. Het is een van de vergeten groenten die opnieuw aan populariteit wint. Wat is zijn voedingswaarde en zijn er gezondheidsvoordelen?

Tuinmelde behoort tot de familie van de Chenopodiaceae of Amaranthaceae en is inheems in Centraal-Azië. De plant werd vooral geteeld vanaf de middeleeuwen tot de negentiende eeuw. Zijn delicate groene of paarse driehoekige bladeren kan je zowel rauw als gekookt eten.

Lees ook: Waarom moet je sla wassen en ontnerven?

Hoe eet je tuinmelde?

Tuinmelde kan je op precies dezelfde manier koken en eten als spinazie. De bladeren zijn zeer verfrissend en voegt men vaak toe aan salades. Kinderen houden van de zilte smaak. Maar het is ook een perfect bijgerecht bij soepen, stoofschotels, quiches, pasta of pannenkoeken. De paarse kleur van de bladeren verdwijnt tijdens het koken, maar het water kan je gebruiken om pasta en rijst een mooie roze kleur te geven, zoals men bijvoorbeeld doet bij risotto.

Lees ook: Zijn zakjes voorgesneden sla ongezonder dan verse sla?

Voedingswaarde

Tuinmelde is rijk aan vitamine C en K en bevat talrijke mineralen zoals ijzer, magnesium, calcium en fosfor. De plant heeft ook geneeskrachtige eigenschappen en is naar verluidt in vele opzichten goed voor onze gezondheid. Tuinmelde heeft laxerende en diuretische eigenschappen, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen die willen vermageren. Door regelmatig tuinmelde te consumeren, zorg je voor een betere darmtransit. Van de bladeren kan je ook kompressen maken om insectenbeten en zonnebrand te verlichten.

En last but not least: het kan ook een prachtige sierplant zijn. Schoonheid én goedheid in je tuin dus.

Bronnen:

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram