Hoe meer groente en fruit, hoe minder hartziekten

nieuws Vijf porties groenten en fruit is goed, maar 8 porties is nog beter voor het hart, zo blijkt uit een nieuwe grootschalige Europese EPIC-studie (European Heart Journal 2011; DOI: 10.1093/eurheartj/ehq465). Gedurende acht jaar werden ruim 300.000 mensen tussen 40 en 85 jaar gevolgd. Van hen stierven er 1.663 aan een hartziekte.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt aan om elke dag 400 à 500 gram groenten en fruit te eten. Gemakshalve wordt dat vertaald in vijf porties van zowat 80 gram. Dat beschermt inderdaad tegen hart- en vaatziekten, maar het risico op hartaandoeningen daalt verder met 4 procent per portie die je extra eet. In vergelijking met mensen die minder dan drie porties fruit of groente per dag eten, daalt het aantal sterfgevallen tengevolge van hart- en vaatziekten met 21 procent bij de groep die 5 tot 7 porties per dag at, en met 22 à 23 procent bij mensen die 8 porties (of 640 g) of meer aten. Het effect was het sterkst bij vrouwen.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram