Slechte voeding maakt jongeren 20 cm kleiner

123-peuter-hamburger-overgew-dieet-08-19.jpg

nieuws Volgens een nieuwe studie zijn jongeren in sommige landen op hun negentiende gemiddeld 20 cm kleiner dan hun leeftijdsgenoten in andere landen. Dat is niet zomaar een weetje, maar toont de kloof die er gaapt tussen landen op het gebied van gezonde voeding en een gezonde leefomgeving. Een belemmerde groei wordt gelinkt aan een verstoorde ontwikkeling in het algemeen, met schadelijke gevolgen voor hun welzijn die jongeren hun hele leven meedragen.

Voor de nieuwe studie, geleid door het Britse Imperial College London, analyseerden onderzoekers data van 65 miljoen kinderen en adolescenten, tussen 5 en 19 jaar oud, in 193 landen. De studie omspant een periode van 34 jaar, tussen 1985 en 2019. 
Nederlanders zijn grootsten
Het onderzoek situeert de grootste 19-jarigen in 2019 in Noordwest- en Centraal-Europa, onder meer in Nederland, Montenegro, Denemarken en IJsland. De kleinste jongeren van die leeftijd wonen vooral in Zuid- en Zuidoost- Azië, Latijns-Amerika en Oost-Afrika – bijvoorbeeld in Oost-Timor, Papoea-Nieuw-Guinea, Guatemala en Bangladesh.

Zowel bij de jongens als de meisjes, steken de Nederlanders erbovenuit, met een gemiddelde lengte van respectievelijk 183,8 cm en 170,4 cm. De kleinste 19-jarige jongens leven in het Aziatische Oost-Timor, met een gemiddelde lengte van 160,1 cm, oftewel de lengte van 13-jarige jongens in Nederland. In het Latijns-Amerikaanse Guatemala leven de kleinste 19-jarige meisjes, gemiddeld 150,9 cm groot, vergelijkbaar met de lengte van Nederlandse meisjes wanneer ze acht jaar jonger zijn.

Lees ook: Gratis HPV vaccinatie voor jongens

Betaalbaar en gezond voedsel
Hoewel er ook andere elementen een rol spelen, waaronder genetische factoren, wijzen al die cijfers toch duidelijk op grote verschillen tussen landen op het gebied van voeding en leefomgeving. De belemmerde groei van jongeren in bepaalde landen wijst namelijk op een mindere kwaliteit van hun voedsel en een ongezondere leefomgeving. Het toont dat hun gezondheid en algemene ontwikkeling daardoor verstoord zijn. Dat wordt in verband gebracht met een grotere kans op ziektes en een verminderde verstandelijke ontplooiing. 

Volgens de onderzoekers wordt er wel veel geïnvesteerd in gezonde voeding voor kinderen tot vijf jaar, maar verslapt de aandacht wanneer kinderen oud genoeg zijn om naar school te gaan. Ze roepen beleidsmakers op om meer in te zetten op betaalbaar en gezond voedsel voor schoolgaande jongeren. Zo is het belangrijk om families met een laag inkomen bonnen voor gezond voedsel te geven en gratis gezonde schoolmaaltijden aan te bieden. Zeker tijdens deze coronacrisis, is het essentieel om extra hulp te bieden.
Groeiende Chinezen
De onderzoekers hebben ook goed nieuws. In verschillende regio’s is de situatie de voorbije decennia sterk verbeterd, vooral in China en Zuid-Korea. 19-jarige jongens in China zijn bijvoorbeeld gemiddeld 8 cm groter dan in 1985, een serieuze groeispurt. Dat staat in contrast met de situatie in vele landen in Sub-Sahara-Afrika, waar de gemiddelde lengtes onveranderd bleven of zelfs verminderden.
In ons land ‘groeiden’ 19-jarige jongens in die 34 jaar van 175,6 cm naar 179,1 cm, terwijl de lengte van meisjes ongeveer gelijk bleef (van 163,7 cm naar 163,4 cm).

Lees ook: Puberen meisjes eerder dan vroeger?

Bronnen:
https://www.imperial.ac.uk
https://www.scientias.nl
https://www.bbc.com
https://www.weforum.org
https://www.ncdrisc.org
https://www.thelancet.com

Lees ook: Groene omgeving heeft positief effect op intelligentie en gedrag van kinderen

auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram