Kinderarts luidt noodklok over toename ondervoede kinderen

123m-baby-eten-voeding-06-01-20.jpg

nieuws Kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis luidt de noodklok over het toenemende aantal ondervoede kinderen. Meer kinderen raken ondervoed doordat ze 'te gezond' te eten krijgen. Vooral hoger opgeleide ouders slaan door. Sommige van de ondervoede kinderen die de Nederlandse arts behandelde, wogen nog amper 35 kilogram. Ouders, zo waarschuwt de arts, moeten oppassen met 'te gezonde' voeding. “Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu: melk, brood, boter. Er blijft minder over dat je wel kunt eten. Te weinig voor een kind, dat in de groei is. Zeker als het ook nog veel sport.'
Een kind dat te weinig eet, kan bijvoorbeeld niet meer helder denken. Schrama: “Zo'n jongere is lusteloos en depressief, kan zich niet goed concentreren op school.' Meisjes kunnen daarnaast problemen krijgen met hun menstruatie. “Ik zie soms meisjes van 17, die niet meer ongesteld worden. Ze zijn enorm bezorgd of ze straks kinderen kunnen krijgen.'
De kinderen weer normaal te laten eten is daarnaast een enorme opgave. Zij probeert de kinderen van hun angst voor e-nummers en hun angst om dik te worden af te helpen. Het is prima om biologisch te eten of superfoods in huis te halen, maar niet om die alléén maar te eten. Dat is voor een kind in de groei te eenzijdig.

“Hypes horen niet thuis in gezonde voeding”, zegt Luc Van Gaal, diensthoofd endocrinologie aan het UZ Antwerpen en specialist in voedingsleer. Diëten zijn alleen verantwoord als ze voorgeschreven worden door artsen of diëtisten. Voor de behandelingen van ernstige gevallen van obesitas (overgewicht) worden soms diëten voorgeschreven met minder brood, aardappelen, melkproducten en fruit. Maar als men dergelijke diëten gaat propageren als ‘de gezonde voeding voor iedereen’ is men gevaarlijk bezig.

Voor kinderen boven de zes jaar raadt Van Gaal aan om de verdeling van voedingsstoffen volgens de actieve voedingsdriehoek te volgen. Die bestaat uit 50% koolhydraten, 30% gezonde vetten en 20% eiwit. Als je brood, aardappelen en melk weglaat, schrap je zaken die op die jonge leeftijd niet geschrapt mogen worden.
Gezond eten is: excessen weglaten. Elke dag een berg boterhammen met choco is geen gezonde voeding. Eigenlijk komt het hierop neer: alles wat een hype is in voeding, houdt risico’s in. Het speelt geen rol of dat nu in een boek staat of wordt verkondigd door de nieuwe gezondheidspromotoren.

Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram