Griepepidemie op komst

123-dr-oz-vr-ouder-ziek-keel-170-011.jpg

nieuws Volgens het Wekelijks Influenza bulletin van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid ISP-WIV staan we op de drempel van een griepepidemie. Dat besluit het WIV op basis van het aantal patiënten met griep-achtige klachten bij de huisarts. Tussen 5 en 11 januari 2015 consulteerden ongeveer 121 personen op 100 000 inwoners hun dokter met een griepaal syndroom. De stijging van het aantal griepgevallen doet zich vooral voor bij personen tussen 15 en 64.

Sinds het begin van het seizoen circuleren er drie influenza virussen: A(H1N1), A(H3N2) en B. De laatste weken is er een overwicht van A(H3N2) (61%). De A(H1N1) en influenza B subtypes komen overeen met de stam in het vaccin. Voor A(H3N2) circuleert er ook een stam die verschilt van die van het vaccin. Het is volgens het WIV nog te vroeg om de mogelijke implicatie daarvan op de werkzaamheid van het vaccin in te schatten.

Volgens gegevens van de Grote Griepmeting is er al sinds enkele weken zowel in Nederland als in Vlaanderen sprake van een griepepidemie. Alleen tijdens de kerstvakantie was er een tijdelijk dip in het aantal griepachtige ziektebeelden.

Veel 65-plussers geveld door longontsteking
In Nederland zijn ook veel mensen geveld door een longontsteking. Het gaat om meer mensen dan normaal, momenteel zo'n 86 op de honderduizend inwoners tegen zo'n 70 normaal gesproken in de winter. Vooral 65-plussers zijn geveld, meldt het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Het grote aantal longontstekingen komt waarschijnlijk door de griepepidemie waar Nederland sinds zes weken in zit. Longontsteking is een bekende complicatie van griep. In Vlaanderen zijn hierover momenteel geen gegevens bekend.
http://influenza.wiv-isp.be/nl/Documents/Influenza_2015_02.pdf
www.degrotegriepmeting.nl
www.nivel.nl/nieuws/veel-longontsteking-en-griep-onder-ouderen

Griepvaccin 2014-2015 weinig efficiënt
De griepvirussen die momenteel in België (maar ook in de rest van Europa en in de Verenigde Staten) circuleren komen niet goed overeen met de samenstelling van de griepvaccins die deze winter gebruikt worden. Daardoor is het mogelijk dat het huidige vaccin minder dan verwacht zal beschermen tegen infectie met dat type van griepvirus. Volgens het European Centre for Disease Control and Prevention en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) in de Verenigde Staten zouden dit seizoen hierdoor meer gevallen van ernstige griep kunnen optreden, maar dit is moeilijk voorspelbaar. Ten eerste biedt het vaccin dat dit seizoen wordt gegeven toch wel een gedeeltelijke bescherming tegen het momenteel circulerende type van griepvirus. Ten tweede circuleren er reeds vele jaren varianten van dit type virus waardoor er enige basisimmuniteit is opgebouwd onder de bevolking. Ten derde is in het zuidelijke halfrond (Nieuw Zeeland) het griepseizoen reeds voorbij, en was het daar een eerder licht griepseizoen.

www.bcfi.be/nieuws/index.cfm?welk=683&category=GOW
www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/Pages/index.aspx; http://www.cdc.gov/flu/weekly/
http://emergency.cdc.gov/han/han00374.asp


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram