Griep zorgt voor druk op bloedvoorraad | gezondheid.be

Griep zorgt voor druk op bloedvoorraad

123-bloed-geven-05-18-2.jpg

nieuws

Ieder jaar opnieuw merkt het Rode Kruis een structurele daling van de bloedvoorraad met gemiddeld 18 procent als er een griepepidemie rondwaart. Wordt u getroffen door de griep, dan mag u pas opnieuw doneren vanaf het moment dat u twee weken symptoomvrij bent. Ook wanneer u in contact kwam met iemand die griep heeft, mag u twee weken geen bloed geven. Daarnaast mogen donoren die de afgelopen kerstvakantie een reis maakten naar een verre bestemming een tijdje geen bloed geven.

Vooral O-negatief, de bloedgroep die iedereen mag ontvangen, heeft het erg moeilijk. Algemeen zijn er veel meer mensen met een positieve dan met een negatieve bloedgroep: 85% positief tegenover 15% negatief. Dat is meteen een van dé redenen waarom de negatieve bloedgroepen vaak onder druk staan. Ook bloedgroepen A-negatief, B- negatief én AB-negatief zijn erg nodig.

Als de bloedvoorraad op peil is, is er voldoende bloed om gedurende een volledige week aan de verwachte vraag te voldoen. Maar momenteel wordt het bloed van donoren met bloedgroep O-negatief na het testen meteen uitgestuurd naar de ziekenhuizen. Die worden momenteel zelfs gevraagd om te rantsoeneren: dat betekent dat in overleg met elk ziekenhuis dat bloedproducten bestelt bepaald wordt wat de minimale hoeveelheid is die ze in voorraad nemen.

Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.