Volwassenen van nu minder gezond

123-man-weegsch-obesit-170_11.jpg

nieuws Jongere generaties doen het qua gezondheid alsmaar slechter dan hun voorgangers. Bij de meeste jongere 10-jaars generatie komt méér overgewicht, obesitas, diabetes en hoge bloeddruk voor dan bij voorgaande generaties. Daardoor zal het aantal mensen met obesitas onder volwassenen steeds hoger worden. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

In deze is gekeken naar de metabole risicofactoren onder volwassenen van verschillende ’10-jaars generaties’: 20-29 (twintigers), 30-39 (dertiger), 40-49 (veertigers) en 50-59 jaar (vijftigers). Het doel was om vast te stellen of een generatie, op dezelfde leeftijd, een ander risicoprofiel had vergeleken met een generatie die 10 jaar eerder was geboren (een generatieverschil).

De resultaten laten zien dat overgewicht, obesitas, hoog cholesterol en een hoge bloeddruk toeneemt met de leeftijd in alle generaties. Over het algemeen had een jongere generatie, wanneer ze dezelfde leeftijd bereikte, meer risicofactoren dan een generatie die 10 jaar eerder was geboren. Toen de mannelijke twintigers na 10 jaar follow-up dertigers waren geworden, was de kans op overgewicht bij hen bijvoorbeeld 12% hoger dan in de groep dertigers bij aanvang van de studie, een stijging van 40% naar 52%. De kans op obesitas is al net zo hoog bij de twintigers als die gemiddeld 40 jaar zijn vergeleken met de vijftigers als die gemiddeld 55 jaar zijn. Voor vrouwen was er alleen een groot generatieverschil tussen de jongste twee generaties. Bij hen verdubbelde de kans op obesitas.

Andere bevindingen waren ongunstige generatieverschillen in hoge bloeddruk tussen vrijwel alle generaties bij zowel mannen als vrouwen. Ongunstige trends in diabetes werden geobserveerd bij mannen, maar nog niet bij vrouwen. De kans op een te hoog cholesterol bleef stabiel tussen generaties.
De toename van overgewicht en obesitas in iedere jongere generatie, leidt tot een grotere levenslange blootstelling aan overgewicht. Dit brengt een groter risico op met name diabetes met zich mee. Het onderstreept het belang in te zetten op het voorkomen van overgewicht, door voldoende bewegen en een gezonde voeding, op jonge leeftijd.


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram