'Gezond overgewicht' bestaat niet

nieuws De idee dat mensen met (zwaar) overgewicht ook gezond kunnen zijn, is een mythe. Dat schrijven onderzoekers van University College London in het Journal of the American College of Cardiology. Mensen met zwaar overgewicht die hiervan geen gezondheidsproblemen ondervinden, blijken na verloop van tijd toch problemen te ontwikkelen.

De onderzoekers baseren hun conclusies op gegevens van ruim 2.500 Britse mannen en vrouwen tussen de 39 en 62 jaar die gedurende 20 jaar werden opgevolgd. Bij de start van het onderzoek waren 181 personen obees (BMI van 30 kg/m2 of meer), van wie 66 als 'gezond' werden bestempeld, met normale waarden van bloedsuiker, cholesterol, bloeddruk enzovoorts. Al na vijf jaar bleek 32 procent van de deelnemers met gezond overgewicht toch gezondheidsklachten te hebben ontwikkeld, na tien jaar 41% en en na twintig jaar was dat aantal gestegen tot meer dan de helft. In vergelijking met niet-obese mensen hadden de 'gezonde' obesen acht keer meer kans om na twintig jaar toch minder goede bloedwaarden te hebben die wijzen op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Volgens de onderzoekers toont hun studie aan dat mensen met (zwaar) overgewicht die aanvankelijk gezond zijn, op termijn toch een sterk verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebben. Anderzijds bleek ongeveer 10% van de obesen na 20 jaar te zijn afgevallen en niet langer obees te zijn.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram