7 minuten lopen halveert sterfterisico

nieuws Wie wil lopen voor zijn gezondheid, hoeft zich niet af te matten: het volstaat om dagelijks 7 minuten (of 51 minuten per week) te lopen. Het heeft ook geen belang hoe vaak en hoe snel u loopt. Dat blijkt uit een studie in het Journal of the American College of Cardiology.

De onderzoekers volgden ruim 55.000 gezonde volwassenen tussen 18 en 100 jaar (gemiddelde leeftijd 44 jaar) over een periode van 15 jaar. Tijdens de studieperiode overleden 3.413 deelnemers, waaronder 1.217 aan hartfalen. Ongeveer een kwart van de proefpersonen liep geregeld tijdens hun vrije tijd.
Mensen die geregeld liepen hadden 30 procent minder kans om te sterven aan gelijk welke oorzaak, en 45 procent minder kans om te sterven aan een hartaandoening dan niet-lopers. De lopers leefden gemiddeld drie jaar langer dan de niet-lopers.

De onderzoekers gingen ook na of de frequentie (hoe vaak), de duur, de gelopen afstand, de snelheid enz. Vooral de frequentie blijkt een belangrijke factor: wekelijks gedurende 51 minuten lopen (of twee keer 25 minuten) tegen een rustig tempo waarbij minder dan 9 km wordt afgelegd, volstaat voor de gezondheidsvoordelen.


Laatst bijgewerkt: april 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram