Zeezout is niet gezonder dan gewoon tafelzout

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws Nogal wat mensen denken dat zeezout gezonder of minder schadelijk is dan gewoon keuken- of tafelzout. Terwijl gewoon tafelzout wordt gewonnen uit ondergrondse zoutlagen, wordt zeezout verkregen door de verdamping van zeewater.
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt bevat zeezout ongeveer evenveel natrium als gewoon keukenzout. Zeezout bevat naast natrium wel sporen van andere mineralen maar deze hoeveelheden zijn zo gering dat zij nauwelijks aan onze mineralenbehoefte kunnen bijdragen. Zeezout bevat zelfs minder jodium dan met jodium verrijkt tafelzout.
Zeezout heeft volgens sommige mensen een mildere smaak dan gewoon tafelzout. Vooral het zogenaamde ‘Fleur de sel’ wordt in culinaire kringen hoog geprezen. Fleur de sel is afkomstig van het dunne vliesje dat bij de verdamping van zeewater op het zout ligt. Maar qua samenstelling of voedingswaarde verschilt het nauwelijks van gewoon keukenzout. Ook tussen fijn en grof zout bestaat er overigens geen verschil.

‘Organisch en ongeraffineerd’ of ‘Keltisch’ zeezout
Op diverse websites en webwinkels wordt euforisch gedaan over zogenaamd ‘organisch’, ‘natuurlijk’ of ‘Keltisch’ zeezout of ‘sel gris’. Dat zout zou heel anders zijn dan ‘gewoon’ zout omdat het op natuurlijke wijze is gewonnen en niet bewerkt of geraffineerd is, waardoor alle mineralen en spoorelementen bewaard zijn gebleven in de juiste verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar en zo “een perfectie synergie vormen, die de 'oersoep' is van het leven.” Het zou naargelang de bron tussen de 60 en 92 mineralen en sporenelementen bevatten. Bovendien zou het minder dan 90% natrium bevatten, tegenover ongeveer 99% in gewoon tafelzout. Dat is industrieel bewerkt, zwaar verhit en chemisch behandeld en ontdaan van alle belangrijke sporenelementen en mineralen.

Waar industriëel tafelzout ongezond is en de meeste elementaire chemische en stofwisselingsprocessen in het lichaam ondermijnt, zou dit ‘organisch’ of ‘natuurlijk’ zeezout ‘een brok gezondheid’ zijn. Terwijl gewoon zout allerlei gezondheidsproblemen veroorzaakt, kan natuurlijk zeezout die net behandelen. “Goed voor de menselijke cellen. Het zal de elektromagnetische en de lichtcommunicatie tussen de cellen vergroten en efficiënter maken, zodat de cellen beter met elkaar kunnen communiceren.” Of: “Het is volkomen logisch dat we afhankelijk zijn van deze moedermix voor onze gezondheid omdat het leven begonnen is in de zoute oceaan.”

Nog zo’n wondermiddel is ‘oerzeezout’ dat ondermeer in de Himalaya wordt gewonnen. Omdat het diep onder de Himalaya wordt gewonnen, is het zeer zuiver en bevat het “de bouwstenen van het oerleven. Die bevinden zich in hele kleine deeltjes (colloïdale vorm) in de zoutkristallen waardoor ze optimaal opgenomen kunnen worden door ons lichaam. Himalaya Oerzeezout is volledig natuurlijk, ze bevatten alle voor uw lichaam benodigde mineralen en spoorelementen en beschikken over een evenwichtig geladen elektromagnetisch veld,” aldus een Nederlandse website waarop de gezondheidsvoordelen van dit ‘oerzout’ worden bezongen en het wordt aangeprezen tegen alle mogelijke kwaaltjes.
Net zoals voor het Keltisch zeezout zijn dit soort alternatieve promotiepraatjes een kwestie van geloof, maar missen ze elke feitelijke basis.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram