Vlaming eet gezonder

Laatst bijgewerkt: juni 2022

nieuws Uit de Gezondheidsenquête blijkt dat Vlamingen sinds 2004 meer fruit en groenten eten: 66% eet dagelijks fruit (t.o.v. 54% in 2004), 87% eet dagelijks groenten (t.o.v. 76% in 2004) en 66% eet dagelijks bruin brood (t.o.v. 57% in 2004).

Wat beweging betreft, liggen de zaken enigszins anders. In Vlaanderen doet volgens de jongste gezondheidsenquête 46% van de bevolking minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging. Daartegenover doet 22% van de Vlamingen alleen maar sedentaire activiteiten, wat een gezondheidsrisico inhoudt door een gebrek aan lichaamsbeweging in de vrije tijd. In Wallonië gaat het om respectievelijk 29% en 34%. In Brussel om 25% en 31%.
* 17% van de personen met een opleiding lager onderwijs doet minstens eenmaal per week aan lichaamsbeweging in hun vrije tijd (tegen 46% van de personen met een diploma hoger onderwijs).
* 25% van de personen met een opleiding lager onderwijs doet minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging (matig tot intensief) (tegen 43% van de personen met een diploma hoger onderwijs).

Het aantal rokers is in 2008 (25% van de bevolking van 15 jaar en ouder rookt regelmatig) duidelijk gedaald t.o.v. 2004 (28%).
Over een tijdsperiode van 11 jaar blijkt het aantal rokers gedaald te zijn met 5% (30% in 1997), wat een relatieve daling betekent van 17%. Op het niveau van België komt dit overeen met ongeveer een half miljoen rokers minder. Tegelijkertijd daalt ook het aantal dagelijkse rokers, zware rokers en rokers die afhankelijk zijn van tabak. Er zijn weinig regionale verschillen in het rookgedrag. Het aantal rokers is echter lager in het Vlaams Gewest (23%) dan in het Waals en Brussels Gewest (27%) en men vindt er ook minder zware rokers (6,6%, tegenover 7,4% in het Waals Gewest en 9,4% in Brussel).
Roken komt nog steeds vaker voor bij mannen (28%) dan bij vrouwen (21%). Roken komt vooral voor bij personen met een laag opleidingsniveau: zowel het aantal rokers, dagelijkse rokers als zware rokers is hoger bij laaggeschoolden dan bij personen die een opleiding hoger onderwijs genoten. Laaggeschoolden beginnen ook op vroegere leeftijd te roken (gemiddeld ongeveer 10 maanden eerder).
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram