5 vezelrijke tips om gezond te blijven

nieuws Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat een tekort aan vezels eerder leidt tot ernstig overgewicht en andere welvaartziekten. Dit onderzoek bevestigt daarmee het belang van voldoende vezel in onze voeding. Sommige vezels hebben een gunstig effect op uw cholesterolgehalte. Daarmee verkleint u het risico op hart- en vaatziekten. Vezels uit granen lijken het risico op diabetes type 2 te verkleinen. Vezels zijn ook belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze zetten uw maag en darmen flink aan het werk. Omdat ze niet of slecht verteerbaar zijn, geven ze een vol gevoel. Dat is belangrijk, want doordat u geen trek meer hebt, eet u niet te veel en hebt u minder de neiging om te gaan snoepen. Dus met het eten van voldoende vezels is het gemakkelijker om een gezond gewicht te krijgen of te houden

Hoe krijgt u nu de aanbevolen 30 tot 40 gram vezels per dag binnen? Voedingsvezels haalt u vooral uit brood, ontbijtgranen, peulvruchten, groente, fruit, aardappelen en noten.
Het Voedingscentrum geeft 5 tips.

Tip 1: Kies vaker voor volkorenproducten
Kies bij brood vooral volkorenbrood en als u pasta eet, neem dan volkorenpasta. Daar zitten meer vezels in dan andere soorten brood en pasta. Zilvervliesrijst bevat ook meer vezels dan andere rijstsoorten.

Tip 2: Varieer tijdens het ontbijt
Naast volkorenbrood kan je ook kiezen voor yoghurt met vezelrijke ontbijtgranen zoals muesli of all bran. Of wat dacht u van een keertje een snee roggebrood? Met groente of fruit op brood kunt u ook variëren. U krijgt dan extra vezels binnen.

Tip 3: Verrijk uw slaatjes
Voeg er bijvoorbeeld vleestomaten, komkommer of paprika aan toe. Met gekookte volkorenpasta wordt het een goede lunchmaaltijd.

Tip 4: Eet veel groente en fruit
In groente en fruit zitten niet alleen veel vitamines en mineralen maar ook vezels. U kunt er dus nooit genoeg van eten. Neem daarom bijvoorbeeld snacktomaatjes, minikomkommer of een l appel als tussendoor.

Tip 5: Ouderwetse peulvruchten of zemelen
Er zijn veel producten die we vaker op het menu kunnen zetten om meer vezels binnen te krijgen. Ouderwetse peulvruchten zoals bruine bonen, kapucijners of linzen zijn vezelrijk en bevatten daarnaast veel eiwitten. Zemelen kunt u toevoegen aan het ontbijt of het nagerecht. Deze stukjes van granen zijn rijk aan voedingsvezels en kunnen prima in bijvoorbeeld yoghurt.

Laatst bijgewerkt: juni 2021
Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie Geef het beste van jezelf en neem deel aan een klinische studie
Pfizer

U bent minimum 12 weken geleden bevallen ? U geeft uw baby borstvoeding en stemt ermee in om die tijdelijk te onderbreken (4 - 5 dagen) ? Dan zoeken we jou !

Check hier hoe je kan bijdragen

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram