Een glaasje voor het hart en tegen werkverlet
nieuws
De laatste jaren gaat er haast geen week voorbij of er verschijnt in één of ander wetenschappelijk tijdschrift een artikel over de gezondheidsvoordelen van alcohol, en dan meestal van (rode) wijn.
De Britse professor Richard Doll, die goed twintig jaar geleden een van de eersten was om te bewijzen dat er een relatie bestaat tussen roken en kanker, heeft onlangs alle studies eens op een rijtje gezet, en komt tot volgende besluiten:
- de dagelijkse, matige consumptie van 2 à 4 glazen alcohol vermindert de sterfte ten gevolge van hart- en vaatziekten met ongeveer een derde, de kankersterfte met ongeveer 20%;
- het effect is wel afhankelijk van het bestaan van eventuele aandoeningen die door alcohol negatief kunnen worden beïnvloed, zoals bv. een leveraandoening en bepaalde kankers;
- maar globaal genomen overtreffen de gezondheidsvoordelen van een matige alcoholconsumptie door mensen van middelbare leeftijd en ouderen de mogelijke nadelen;
- het gunstige effect geldt voor alle alcoholische dranken, dus niet alleen voor rode wijn.
Een onderzoek in het tijdschrift Addiction bij Nederlandse arbeiders komt tot de opmerkelijke vaststelling dat arbeiders die een stresserende job hebben minder dagen afwezig blijven op het werk als ze een paar glaasjes per dag drinken. Bij geheelonthouders en zware drinkers ligt het werkverlet beduidend hoger. Een ander bewijs van de gezondheidsvoordelen van (matig) alcoholverbruik?