Dikke vrienden maken dik

nieuws Zwaarlijvigheid is ‘besmettelijk’, aldus een onderzoek van de universiteiten van San Diego en de Harvard Medical School gepubliceerd in het New England Journal of Medicine (26 juli). Slanke mensen met vrienden of familieleden die dik zijn, lopen namelijk meer kans om ook last te krijgen van overgewicht dan iemand met slanke vrienden. De onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim 12.000 deelnemers en hun sociale netwerk van de zg. Framingham Heart Study (een langlopende studie over hartfalen) die over een periode van 32 jaar regelmatig werden opgevolgd.

Enkele opvallende resultaten van het onderzoek:
• Het effect van ‘sociale besmetting’ is groter tussen vrienden dan tussen familieleden: Als je vrienden dik zijn, heb je 57 % meer kans om ook dik te worden dan wanneer je vrienden slank zijn; Het risico van ‘besmetting’ door familieleden ligt op ongeveer 40 procent, door een partner op 37%.
De fysieke afstand speelt geen rol : ook verre vrienden hebben een invloed, terwijl buren geen invloed hebben, tenzij het goede vrienden zijn.
• Het geslacht speelt wel een belangrijke rol. De invloed van vrienden of familieleden van hetzelfde geslacht is groter dan wanneer ze van verschillend geslacht zijn: wanneer een vriend van hetzelfde geslacht obees is, is de kans dat een slank persoon ook gewicht wint 71% hoger. Tussen broers ligt de kans op gewichtstoename 44% hoger, bij zussen 67%.
• Het effect gaat verder dan de eigen vrienden, maar is ook merkbaar wanneer vrienden van vrienden, of familie van familieleden (bv. een schoonbroer) zwaarlijvig zijn

Volgens de onderzoekers kan deze ‘sociale besmetting’ niet toegeschreven worden aan een vorm van ‘positieve discriminatie’ (dikken zoeken dikken, magere personen zoeken mageren), noch aan eetgewoonten of levensstijl binnen bepaalde sociale milieus. Zij vermoeden daarentegen dat het te maken heeft met een visie over lichaam en gezondheid: wie omgaat met zwaarlijvige personen, zal dat bewust of onbewust gemakkelijker als een aanvaardbare norm aanvaarden en zich ook zo gedragen. Omgekeerd geldt hetzelfde voor magere personen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram