55 pct van de Belgen weet niets over obesitasbehandelingen | gezondheid.be

55 pct van de Belgen weet niets over obesitasbehandelingen

nieuws Uit een enquête over de kennis, de perceptie en de verwachtingen die de Belgen hebben over de behandelingen voor obesitas, blijkt dat ze de behandelingen voor overgewicht en obesitas volledig verkeerd inschatten. Eén Belg op twee (49%) is ervan overtuigd dat een chirurgische behandeling voor obesitas voor iedereen geschikt is. Het brede publiek moet dringend degelijk ingelicht worden over deze behandelingen, de behaalde resultaten en hun neveneffecten.
Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Aprime, een distributeur van producten voor medische en chirurgische behandelingen voor obesitas.
Bijna één Belg op twee heeft last van overgewicht of obesitas. Toch weet 55% van onze bevolking helemaal niets over de behandeling ervan. Interessant om weten is dat degenen die het minst over obesitas weten, de eerste slachtoffers zijn: mannen ouder dan 55 jaar uit minder gunstige milieus. De maagring is de eerste behandeling die door 36% spontaan wordt vermeld, terwijl voeding en sport een spontane score van respectievelijk slechts 16% en 3% behalen. De maagballon, op dit ogenblik de meest ingrijpende behandeling, wordt door slechts 4% van de bevolking vermeld. “Een typische vaststelling is dat liposuctie, dat tot de esthetische chirurgie behoort, spontaan door 11% van de bevolking wordt vermeld als een behandeling voor obesitas”, zo zegt professor Devière, gastro-enteroloog in het Erasmusziekenhuis.
“Bijna 1 Belg op 2 is ervan overtuigd dat iedereen in aanmerking komt voor een chirurgische aanpak. Dat is nogal beangstigend. Nochtans zijn de Belgische en de internationale aanbevelingen duidelijk: men mag een chirurgische ingreep enkel en alleen in twee gevallen overwegen: wanneer de BMI (Body Mass Index) hoger is dan 40 of wanneer hij hoger is dan 35 en wanneer er bij de patiënt nog andere risicofactoren of co-morbideiten aanwezig zijn”, legt professor Devière uit.
“Het is van essentieel belang dat aan de bevolking wordt geleerd om realistische verwachtingen te koesteren. Voor een doeltreffende behandeling is veel tijd nodig omdat de oorzaken van obesitas zo ingewikkeld zijn: genetisch en/of beïnvloed door omgevingsfactoren. Voor de behandeling is dan ook een multidisciplinaire benadering nodig, niet alleen met een chirurg, maar ook met een voedingsspecialist, een bewegingspecialist en een psycholoog”, onderlijnt Dr Peters, gastro-enteroloog bij het OLV- Middelaresziekenhuis in Deurne.
Bovendien blijkt uit de enquête dat slechts 18% van de bevolking zich bewust is van de weldoende effecten op de gezondheid van een gewoon verlies van 10% van het overgewicht: 20% minder sterfgevallen, 30% minder risico om diabetespatiënt te worden, 40% minder risico om kanker te krijgen, 10 mmHg minder arteriële bloeddruk, 50% minder suiker in het bloed voor de diabeten, en 10% minder totale cholesterol.
Meer informatie over de medische en de chirurgische behandelingen van obesitas vindt u op: www.obesitasbehandelingen.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.