Reproductieve geneeskunde: nieuwe perspectieven voor toekomstige ouders met een genetische ziekte

123-genen-DNA-08-16.jpg

nieuws

Dankzij de wetenschappelijke en medische vooruitgang werden in het UZ Brussel en Hôpital Erasme intussen al meer dan 2600 kinderen geboren die vrij zijn van de genetische ziekte van hun ouder(s).

De nieuwste technieken op het vlak van Preimplantatie Genetische Diagnose laten toe om om het even welke genetische ziekte te testen als de mutatie gekend is.
Dankzij de vooruitgang in de moleculaire genetica en de medisch geassisteerde voortplanting, is het vandaag mogelijk om een meer uitgebreide genetische diagnose uit te voeren. Dit laat een betere selectie van embryo’s toe waardoor voor toekomstige ouders met een genetische ziekte de kans groter is om een kind te krijgen dat in goede gezondheid verkeert. Bovendien werden nieuwe genetische platformen ontwikkeld om diagnostische technieken zoals next generation sequencing in de klinische praktijk toe te passen voor, tijdens en na de zwangerschap.  

Meer dan 70.000 prenatale analyses
In de voorbije 20 jaar werd voor meer dan 70.000 zwangerschappen een prenatale test uitgevoerd in de laboratoria van UZ Brussel of Hôpital Erasme. Daarmee werd de garantie gegeven dat de foetus vrij was van de onderzochte aandoening. De Brusselse alliantie UZ Brussel-Hôpital Erasme is daarmee één van de grootste en meest ervaren centra voor Preimplantatie Genetische Diagnose en Prenatale Diagnose in Europa en de wereld. Deze Brusselse instellingen stonden mee aan de wieg van technieken die hebben geleid tot de geboorte van miljoenen kinderen wereldwijd.

Lees ook: Prenatale diagnostiek: wanneer nodig?

Laatst bijgewerkt: december 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram