Waarom zijn geneesmiddelen te duur?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Fotolia_euro-medic-geld-pil-duur-19-15.jpg

nieuws Geneesmiddelen zijn duur omdat de prijs wordt berekend op grond van het voorkomen, de prevalentie van een aandoening (het aantal gevallen per duizend of per honderdduizend op een specifiek moment in de bevolking), ongeacht de ontwikkelingskosten van het geneesmiddel. Dat schrijft het Nederlandse Geneesmiddelenbulletin (Gebu). De prijs van een geneesmiddel staat niet in verhouding tot de ontwikkel- en productiekosten. Die prijs is meestal veel te hoog omdat deze wordt berekend op grond van een hoge winstverwachting in plaats van op de ontwikkelingskosten.
Die industrie verspreidt graag de mythe dat de oorzaak van de hoge kosten van geneesmiddelen is gelegen in de hoge kosten die zijn gemoeid met de ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen. Maar dat klopt niet, zegt het Gebu. Het Gebu baseert zich daarvoor op het boek ’Deadly medicines and organised crime’ van de Deense internist en hoogleraar Peter Gøtzsche. Het artikel in het Gebu geeft tal van voorbeelden van geneesmiddelen die ten onrechte erg duur waren of zijn.
Er zijn diverse voorbeelden waaruit blijkt dat de industrie nogal eens niet is betrokken bij de ontdekking of ontwikkeling van geneesmiddelen, maar middelen koopt van andere, biotechnologische, bedrijven en deze vervolgens verder ontwikkelt en produceert. Hiertegenover staat wel dat de kosten van gerandomiseerde onderzoeken die nodig zijn voor het aanvragen van een handelsvergunning kunnen oplopen tot enkele tientallen miljoenen euro’s en dat deze kosten ook moeten worden verdisconteerd in de uiteindelijke prijs.

De uiteindelijke prijs van een geneesmiddel staat echter niet in verhouding tot de genoemde ontwikkel- en productiekosten. Die prijs is meestal veel te hoog omdat deze wordt berekend op grond van een hoge winstverwachting in plaats van op de ontwikkelingskosten.

De prijs van een geneesmiddel is omgekeerd gerelateerd aan de prevalentie van de aandoening. Italiaanse onderzoekers hebben op basis van onderzoek naar 17 niet-oncologische weesgeneesmiddelen een formule opgesteld die de prijs van deze middelen weergeeft:
Kosten per patiënt/jaar = € 2 miljoen . e-0,004 . aantal patiënten + € 10.000

Concreet betekent dit dat als er in Italië 900 patiënten zijn die in aanmerking komen voor een behandeling met een bepaald weesgeneesmiddel, de jaarlijkse geneesmiddelenkosten circa € 60.000 zijn. De kosten voor weesgeneesmiddelen, zoals enzymen voor de ziekte van Gauchier, zouden zelfs € 600.000 per jaar bedragen, terwijl de onderzoeks- en ontwikkelingskosten geheel door de overheid zijn gefinancierd. Ten slotte betalen degenen die geneesmiddelen kopen en gebruiken ook nog eens voor de marketingkosten die de fabrikant heeft gemaakt.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram