Verhoogt een hormoonvervangende behandeling na de menopauze de kans op borstkanker ?

123m-tek-hormonen-level-menop-hum-01-17.jpg

nieuws Ee hormoonbehandeling (hormonale substitutie, HST) tijdens de menopauze brengt volgens de meeste studies tijdelijk een licht verhoogd risico op borstkanker mee als ze lange tijd worden ingenomen. Andere studies zien evenwel geen verband.

• De toename van het risico is alleszins heel beperkt. De kans op overlijden ten gevolge van borstkanker ligt bij hormonale substitutie trouwens niet hoger.

• Het risico op borstkanker neemt alleen toe bij langdurig gebruik (langer dan drie jaar over een periode van vijf jaar).

• Het risico is iets groter bij het gebruik van combinatietherapie met oestrogenen en progestagenen dan bij producten die alleen oestrogenen bevatten. De inname van oestrogenen alleen verhoogt dan weer in beperkte mate het risico op baarmoederkanker en wordt daarom alleen aangeraden bij vrouwen bij wie de baarmoeder is verwijderd.

• Het risico is alleen verhoogd zolang de behandeling loopt. Na het stopzetten ervan, daalt het risico weer. Vijf jaar na stopzetting van de behandeling is het risico van borstkanker weer hetzelfde als bij vrouwen die nooit HST gebruikten.

• De combinatie van oestrogeen met progesteron tijdens de menopauze bemoeilijkt ook het opsporen van borstkanker door het nemen van een mammografie. De foto's zijn dan moeilijker te beoordelen omdat het borstweefsel ‘vaster’ wordt en eventuele kwaadaardige gezwellen minder opvallen.

• Bij vrouwen die reeds borstkanker hebben gehad, verhoogt HST de kans op herval, en wordt daarom afgeraden.

Bron:
http://www.allesoverkanker.be/mogelijke-risicos-hormoonsubstitutie#verhoogt-het-gebruik-van-hormonen-het-risico-op-borstkanker


Laatst bijgewerkt: januari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram