Testosteronpleisters niet aanbevolen

nieuws Zo’n twee jaar geleden werd de testosteronpleister Intrinsa met veel poeha ingehaald als het eerste hulpmiddel dat het libido van vrouwen zou bevorderen, een soort vrouwelijk Viagra voor postmenopauzale vrouwen. De Intrinsa pleister geeft 24 uur per dag een minimale hoeveelheid mannelijk hormoon testosteron af via de huid. Een verhoging van dit testosterongehalte zou positief werken bij vrouwen met een verminderde seksuele energie.
Volgens het Britse Drug and Therapeutics Bulletin is echter absoluut niet bewezen dat deze pleisters een gunstig effect hebben op de libido. Bovendien zijn geen gegevens bekend over de mogelijke negatieve effecten van de pleisters op lange termijn.
Deze pleisters zijn in Europa alleen toegelaten bij vrouwen met ‘hypoactive sexual desire disorder’ die door verwijdering van de eileiders of de baarmoeder vervroegd in de overgang zijn gekomen. Ook voor deze patiënten is de werking van de pleisters niet bewezen.
Intrinsa is in België niet te koop, maar wel in Nederland. Ook op Belgische internetsites wordt het geneesmiddel (dat nochtans alleen op voorschrift mag afgeleverd worden) te verkrijgen.
Er zijn wel vergelijkbare producten in België op de markt, maar dan in de vorm van een gel of om in te spuiten. Deze producten hebben een strikt medische toepassing, met name bij een verminderde werking van de geslachtsklieren (hypogonadisme), met o.m. impotentie, verminderde vruchtbaarheid of vertraagde groei en ontwikkeling in de puberteit tot gevolg.


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram