Testosterongel veroorzaakt vermannelijking bij jonge kinderen

gespierde-man-gewicht.jpg

nieuws Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking ontving recentelijk drie meldingen van virilisatie of vermannelijking bij jonge kinderen. De kinderen, tussen anderhalf en tweeënhalf jaar oud, bleken een verhoogde concentratie van het mannelijke hormoon testosteron in het bloed te hebben en vertoonden onder meer schaamhaargroei. Het is de eerste keer dat in België zulke verschijnselen bij jonge kinderen worden gesignaleerd. In de drie gevallen had de vader van het kind testosterongel gebruikt.

De kinderen - twee meisjes en een jongen - kregen schaamhaar, groeiden snel en vertoonden een abnormale zwelling van de clitoris of toename van de penislengte. Hun testosteronspiegels waren verhoogd. De vaders van de kinderen bleken gedurende meerdere jaren een gel gebruikt te hebben op basis van testosteron in een hoge concentratie. Een overdracht van testosteron naar het kind door contact met de huid van de vader lijkt aan de basis te liggen van de symptomen.

"Nadat het contact met de testosterongel was gestopt, werd de hormoonspiegel van de kinderen opnieuw normaal. Het risico bestaat wel dat zij later een versnelde groei kennen of psychologische problemen ondervinden", legt Thierry Roisin, hoofd van de dienst geneesmiddelenbewaking, uit.
Testosteron kan door een arts worden voorgeschreven aan mannen die over te weinig mannelijk hormoon beschikken. Maar ook op het internet worden preparaten op basis van testosteron te koop aangeboden, hoewel dat in België eigenlijk verboden is. "Mannen besluiten soms op eigen houtje testosteron te gebruiken, ook al is er niet meteen een medische aanleiding toe. Ze doen dat bijvoorbeeld om extra spieren te krijgen", aldus Roisin.

De dienst geneesmiddelenbewaking benadrukt de grote risico's die de aankoop van geneesmiddelen via het internet met zich meebrengt. "Deze geneesmiddelen bieden geen enkele garantie op het vlak van kwaliteit, doeltreffendheid en veiligheid - dit in tegenstelling tot geneesmiddelen die een vergunning hebben in België, in een apotheek worden afgeleverd en onder medisch toezicht worden gebruikt", luidt het.
Wie toch een testosterongel gebruikt, moet een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Zo is het belangrijk na het aanbrengen de handen te wassen met water en zeep, de zone waar de gel is aangebracht na het opdrogen te bedekken met een kledingstuk en een douche te nemen vóór elke situatie waarbij een huid-huidcontact verwacht kan worden. Personen die niet met testosteron worden behandeld, dienen zich na contact met iemand die testosteron gebruikt heeft, zo snel mogelijk te wassen.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram