Facebook als geheugentraining voor ouderen
nieuws
Voor 65-plussers die hun mentale en cognitieve vaardigheden op peil willen houden, kan Facebook en andere sociale media een interessant instrument zijn.
Volgens onderzoek aan de University of Arizona presteren ouderen na het leren van hoe zij Facebook moeten gebruiken, veel beter op diverse geheugentaken.
Voor het onderzoek werd een groep ouderen tussen 68 en 91 jaar oud geslecteerd. De proefpersonen hadden nog niet eerder Facebook gebruikt of gebruikten het minder dan één keer per maand.
Een eerste groep van veertien proefpersonen moest ‘vrienden’ worden met de andere ouderen uit de trainingsgroep en dienden minimaal eenmaal per dag een Facebookbericht te posten.
Een tweede groep hield in plaats van Facebook een online dagboek bij. Berichten hierop zijn privé in plaats van gedeeld met anderen. Ook zij plaatsten dagelijks een kort bericht.
Een derde groep stond zogenaamd op de wachtlijst voor de Facebookcursus, maar gingen er nooit mee aan de slag. Voorafgaand aan de test vulden alle ouderen een vragenlijst in en deden neuropsychologische testen waarbij sociale variabelen gemeten werden zoals eenzaamheid, sociale steun en mentaal vermogen. Hetzelfde deden zij na de trainingsperiode van acht weken.
Na de trainingsperiode scoorden de Facebookcursisten ca. 25 procent beter dan ervoor op taken waarin ze informatie aan hun werkgeheugen moesten toevoegen of waarin ze informatie uit hun werkgeheugen haalden. De twee andere groepen presteerden na de taken niet veel beter.
Volgens de onderzoekers toont dit aan dat het aanleren van nieuwe taken ouderen kan helpen bij hun cognitieve functioneren en dat er mogelijk ook een link is tussen sociale verbondenheid, weze het puur virtueel, en cognitieve prestaties. Bovendien houdt Facebook de mensen sociaal betrokken met bijvoorbeeld kleinkinderen en andere familieleden.