Kunnen darmbacteriën je persoonlijkheid voorspellen?

Laatst bijgewerkt: januari 2021
123m-baard-beauty-man-7-8.jpg

nieuws Volgens een nieuw onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Oxford zou er een verband zijn tussen darmbacteriën en bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zoals bijvoorbeeld sociabiliteit en neurose. Het onderzoek toont ook aan dat er heel wat voordelen verbonden zijn aan het eten van voedsel dat rijk is aan probiotica. 

De deelnemers

Professor Katerina Johnson, die het onderzoek leidde, verzamelde voor het onderzoek stoelgangstalen van 655 individuen, onder wie 71 % mannen en 21 % vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 42 jaar. De wetenschappers peilden aan de hand van een vragenlijst ook onder andere naar de gezondheid, het gedrag, de levensstijl en socio-demografische gegevens van de deelnemers. 

Sociaal leven

Sociaal zijn zou een positieve invloed hebben op je darmbacteriën, want uit de studie blijkt dat mensen met een uitgebreide vriendenkring eerder een gevarieerde darmflora hebben. Dat wil zeggen dat er een grote variatie aan microben zit, wat goed is voor de weerstand. Mensen met minder gevarieerde darmflora zouden dan weer meer stress en angst ervaren en hebben ook een grotere kans om neurotisch gedrag of een psychische ziekte te ontwikkelen. In een voorgaand onderzoek bleek overigens al dat bepaalde darmbacteriën in verband gebracht kunnen worden met een autismespectrumstoornis (ASS).

Probiotica  

Het onderzoek legde ook bloot dat mensen bij wie in de stoelgang natúurlijke probiotica werd gevonden, minder stress en angst ervaren dan wie probiotica neemt in tabletvorm. Natuurlijke probiotica zit onder andere in gefermenteerde kaas, zuurkool, kimchi, bananen, volle graanproducten, asperges, uien en prei.
Ook bij volwassen die aangaven dat ze als baby flesvoeding kregen, was de darmflora minder gevarieerd. Dat zou dan weer aantonen dat de voeding die je als baby krijgt een langdurig effect kan hebben op je darmflora.

Lees ook: Wat zegt je stem over je ‘mood’ en je persoonlijkheid?

Bronnen: 
www.medicalnewstoday.com
www.researchgate.net
www.ox.ac.uk
www.zmescience.com

Lees ook: Zijn bepaalde bieren goed voor de darmflora?


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram