Probiotica verminderen infecties

nieuws Ratten met een acute alvleesklierontsteking hebben minder infecties en overleven een infectie vaker als ze goede bacteriën (probiotica ) toegediend krijgen. De dagelijkse inname van een mix van zes bacteriestammen zorgt ervoor dat infectie-veroorzakende bacteriën uit de dunne darm tegengehouden worden. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht.
Probiotica zijn levende goede bacteriën die schadelijke bacteriën minder ruimte geven. Het dagelijks toedienen van probiotica aan proefdieren met acute alvleesklierontsteking vermindert de kans op een infectie en overlijden. Bovendien verstevigen probiotica de darmwand, waardoor schadelijke bacteriën minder snel kunnen ontsnappen uit de darm. Daarnaast ondersteunen ze het immuunsysteem bij het bestrijden van infecties. De probiotica koloniseren de darm niet blijvend, daarom is dagelijkse inname noodzakelijk.
In vijftien procent van de menselijke alvleesklierontstekingen sterft weefsel af. Het afgestorven weefsel kan geïnfecteerd raken met bacteriën die uit de darm zijn getreden. Infectie van afgestorven alvleesklierweefsel vergroot de kans op overlijden aanzienlijk en is reden voor chirurgisch ingrijpen. Andere onderzoeken hebben uitgewezen dat antibiotica nauwelijks helpen bij het voorkomen van bacteriële infecties bij patiënten met ernstige acute alvleesklierontsteking. Bovendien bestaat bij gebruik van antibiotica het gevaar voor het ontstaan van bacteriële resistentie.
Inmiddels is in Nederland een landelijk onderzoek gestart naar de werkzaamheid van probiotica bij patiënten met een alvleesklierontsteking. Alle universitair medische centra en twaalf grote streekziekenhuizen werken hieraan mee.

Lees ook: Pancreatitis: ontsteking van de pancreas of alvleesklier

Lees ook: Allemaal beestjes: Yoghurt, probiotica, synbiotica ....


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram